Fővárosi Vízművek Budapest

Vízművek

Vízművek egy olyan ipari létesítmény, amely gondoskodik az  emberi fogyasztásra alkalmas ivóvízről, üzemek részészére szükséges ipari vízről és a keletkezett szennyvíz kezeléséről. 

Vízművek laborban ellenőrzik a víz minősségét.

Vízművek laborban ellenőrzik a víz minőségét.
forrás:vizmüvek. hu

Magyarországon élő embernek természetes, hogy kinyitjuk a csapot és jön a víz. Ihatunk, fürödhetünk, főzhetünk csak a csapot kell elcsavarnunk. A világ több részen ez nem természetes, sok olyan hely van a földön ahol palackokból és távol lévő kutakból lehet csak ivóvízhez jutni. Magyarországon nem is olyan régen  ásott kutakból merték a vizet és vödrökkel hordták haza az emberek mosáshoz, főzéshez.  A egyre gyorsabb fejlődés és az emberek igényeinek váltózása szükségessé tette az ivóvíz hálózat kialakítását, így a lakott településeken vízvezeték rendszereket hoztak létre és meghatározott távolságokra kutakat állítottak.  Már csak a sarokra kellett menni vízért. Víztornyok tűntek fel a településeken, melyek már messziről jól láthatóak ma is. Ekkor szükségessé vált egy olyan rendszer kialakítása, mely gondoskodott a hálózat állandó nyomás alatt tartásáról a vízművek  megalakultak. A fejlődés nem állt meg, s a háztartásokba is bevezetésre került a víz. A háztartások különböző vízfogyasztásának mérése érdekében, a vezetékekbe beépítésre kerültek a fogyasztást mérő vízórák is. Szükségessé vált a szennyvíz elvezetéséről gondoskodni nem csak a több emeletes épületekben, de a földszintes házaknál is. A vízművekre egyre több és nagyobb szerep hárult. Tűzcsapok kialakítása, mivel az utcai kutak sorra eltűntek és tűz esetén is kell vizet biztosítani az oltáshoz.

Vízművek a településeken megtalálhatóak, ma Magyarországon. Feladataik a lakosság vízellátása megfelelő minőségű ivóvízzel. Ahhoz, hogy még a tizedik emeleten is folyón a víz , megfelelő nyomást kell biztosítani a csővezetékekben. A minőség ellenőrzését, pedig rendszeresen el kell végezni, hisz a legkisebb szennyeződés is komoly egészségügyi  problémákat okozhat. A vízügyi szakemberek gondosan figyelnek mindenre. A csővezetékek karbantartása és az esetleges hibák kijavítása is a feladataik között szerepel. Az ipari üzemek ellátása is komoly feladatot jelent, hisz leállhat a gyár is ha nincs vize, de az állattartóknak is éppen olyan fontos.

A vízművek gondoskodik a vízdíjak beszedéséről is. Eleinte házról- házra járó vízóra leolvasok és díjbeszedőkkel történtek a díjak beszedései. Ma már, lehet választani:

  • részösszegek fizetése /az előző évi fogyasztás alapján kiszámolt átlag alapján időnkénti egyeztetéssel/
  • ténylegesen fogyasztott vízmennyisége alapján/telefonon ill. interneten bejelentett óraállás alapján/

csekken vagy utalással kívánja az ügyfél fizetni a díjat.

 

A vízművek elektronikus szolgáltatást biztosítanak az ügyfeleknek a minél jobb ügyfélkapcsolat tartás érdekében. Telefonon és interneten keresztül is  intézhetjük ügyes-bajos dolgainkat pl.: Számla ügyek, költözés miatti változások, vízminőség, vízkeménység, stb. Ám e rendszeren keresztül kaphatunk tájékoztatást az esetleges változásokról, kedvezmények igénybevételének lehetőségéről is.

Területileg illetékes Víz- és Csatorna üzemeltetők a teljesség igénye nélkül:

Magyarország egész területét átfogó vízszolgáltatás országos szinten a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felügyelete alá tartózik. Igen. A környezetvédelem szorosan összefügg a vízszolgáltatással, hisz minden talajba bejutó szennyeződés befolyásolja az iható víz összetételét. Még az autó lemosása sem mindegy milyen tisztító szerrel történik. Sorolhatnám hosszan a befolyásoló tényezőket, de az akkor már  környezetvédelméről szólna.

Vízművek Étterem Budapest

A Fővárosi Vízművek dolgozói részére üzembe helyezett étterem, melyet a munkavállalókon kívül bárki  igénybe vehet.

Vízművek Étterem Budapest

Vízművek Étterem Budapest
forrás: Vízművek Étterem Budapest honlapja

Érdekességként megjegyezném, hogy országunkban még mindig lehet Kerekes kutat látni a házaknál. A magyar puszta nevezetessége a Gémes  kút ma is a szomjas állatok  itatására szolgál. A valamikori kútásó szakma ma kútfúróvá változott.

Remélem tudtam segíteni.

Forrás:Vízművek Étterem Budapest

Vízmű.lap.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.