Árvíz

Ha egy vízfolyás vagy folyóvíz meghaladja a középvízi medrének partélét, akkor árvízről beszélünk. Ellentétben az áradással ahol a folyó megemelkedik de nem lép ki a medréből. Az árvíz nem jelent minden esetben katasztrófa helyzetet.

Tartalomjegyzék

Árvíz fogalma
Árvíz jelzés
Árvíz Budapesten
Árvíz film
5 kérdés 5 válasz

Árvíz fogalma

Az árvíz és az áradás nem egy ugyanaz a fogalom, az áradás a vízszint emelkedését jelenti. Ha ez nem lép túl az átlagos partmagasságon, akkor a folyó megáradt. Abban az esetben ha magasabbra emelkedik mint a gát, és kiönt, akkor kis illetve középmagas és magas árvizekről beszélhetünk. Az árvizek között nem lehet éles határt vonni, kis árvíz csak a partok és az árterek  alacsonyabb részeit önti el. nagy árvíz azokat, a területeket önti el amik lényegében védve vannak, például közlekedő utak, lakóházak, szántóföldek, és  más épületek vannak. Nagyobb árvizek magassága a legtöbb szabályozási rendszer mellett emelkednek. Ezek karbantartása illetve javítása fontos a lakosság védelmében, ezért különösen oda kell figyelni. 

vizugy.hu
hidokep.hu
mno.hu

Árvíz Ausztriában

Az árvíz komoly károkat tud okozni (halasihir.hu)

Árvíz jelzés

A vízállásokat a nagyobb folyóknál állandóan figyelik, fontos hogy mindig időben tájékoztassák a lakosságot és a hatóságokat a vízszint állásáról, az árvizeknél nem szabad sokáig az utolsó pillanatig várni, a kezdeteknél meg kell tenni az első lépéseket a védekezés irányába. Fontos az előkészület és a szervezettség, az a műholdas előrejelzéseket nyomon követhetjük az Interneten, a híradókban, de a veszélyeztetett helyeken a helyi közmédia is rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a vízszint állásáról és az áradás vagy árvíz veszélyeiről.

vizugy.hu
vizallasjelentes.hu
eumet.hu

9abra

Az árvíz előrejelzés grafikonos ábrázolása (eumet.hu)

Árvíz Budapesten

1838 március 13 – án  a Duna kilépett a medréből és elárasztotta Buda és Pest városait. Ahogy Wesselényi Miklós fogalmazott:  „Március 13-án … öt órakor újra megindult (a jég) s nemsokára tornyosulni kezdett, valamint törni és forrni a jégtömegeket duzzadva emelő s újra szétzúzó hatalma a dühöngeni készülő Dunának. A víz partjain már túllépett, a bőszült folyam a váci töltést már átszakította, de a jég folyvást haladván, a nézők csoportja s majd minden azt hitte, hogy mérgét már kiöntötte. Ezen reményben színházba mentem, s még nem vala vége a darabnak, midőn híre futamodott, hogy a víz már a városban van”  Wesselényi maga is részt vett a mentésben. Az árvíz először az alacsonyabban fekvő területeket elsősorban a mai Váci Utca és Deák utca területét öntötte el a víz. Március 14 -n a soroksári gát is átszakadt. A lakosságot március 14 -n kezdték el kimenteni, maga Wesselényi is részt vett a mentésben. Az erősebb házak tetejére padlásaiba menekítették a lakosságot. „Már ekkor kezdettek a házak omlani s düledezni. Ezeknek ropogása, rohanása, a vízt közt emelkedő porfellegek, a rémítő sikoltás, sírás, ordítás borzasztó képét mutatta a duló enyészetnek.”
/Wesselényi Miklós az árvíz második napjáról/

budapestcity.org
budapestfolyoirat.hu
vonalhalozat.lapunk.hu

Budapesti_árvíz_John_Hürlimann_1838

Az 1838 -s árvízi mentés (wikipedia.org)

Árvíz film

Az árvíz egy 2007 – ben készült színes angol-dél-afrikai-kanadai katasztrófa film. A történet szerint London lakóit a brit történelem legnagyobb természeti katasztrófája fenyegeti. Az óceán felől érkező vihar Skóciában elpusztítja Wick városát. Néhány szakértő szerint ezzel el is múlt a vihar, de Morrison professzor nem így látja. Már korábban mondta, hogyha a Temze-gátat egy nagy árhullám éri  a tenger felől, akkor esélye se lesz megvédeni Londont, és a víz  elárasztja a belvárost. De senki sem hallgat Morrison professzorra, aki kapcsolatba lép a menyével, a gátszakértő Sammel, és figyelmezteti őt közelgő veszélyre. Sam külön él a férjétől, Morrison fiától. Rob mérnökként dolgozik a gáton. Mindössze néhány órájuk maradt, hogy megpróbálják megmenteni a Londont. Amikor a katasztrófa bekövetkezik, pontosan úgy, ahogy azt a professzor megjósolta, a város vezetése válsághelyzetet hirdet. Mindent eszközt megragadnak annak érdekében, hogy az irányításuk alatt tartsák az eseményeket.

port.hu
filmkatalogus.hu
mozicsillag.com

882

Részlet a filmből (tv.animare.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Mi az árvíz? A folyó medréből való kilépése.

2 Mi az áradás? A vízszint emelkedése.

3 Mi az árvíz előrejelzés lényege? A veszélyeztetett területeken élő lakosság rendszeres tájékoztatása.

4 Melyik híres történelmi személy segített az 1838 -as mentésben? Wesselényi Miklós.

5 Hol játszódik a 2007 – ben készült Árvíz című film? Londonban.

Reméljük cikkünk segítségükre volt

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerző további ajánlatai

Kálmán Olga
Gerard Butler
Emma Stone
Jim szerint a világ
A pokolból

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.