Gerard Butler

Ír családban született 1969. november 13 -án Skóciában Glakowban. Testvérei közül ő a legfiatalabb, gyermekkora egy részét Kanadában töltötte, majd a szülei válása után visszaköltözött Skóciába az édesanyjával.


Tartalomjegyzék:

Élete
Karrier
Filmszerepei
Magánélete
5 kérdés 5 válasz

Élete

Skóciában a Glaskowban szerzett jogi diplomát, az egyetem elvégzése után Kanadába ment és rákbeteg apját ápolta, apja halála után visszament Skóciába és egy vezető jogi cégnél dolgozott. Irvine Welsh Trainspotting című regény változatát látván határozta el hogy színész lesz, Londonba utazott és ott alkalmi munkákból tartotta fen magát. Lego játékok bemutatásából és vízmelegítők eladásából élt. Nagy vízválasztónak bizonyult számára a színész rendezővel Steven Berkoff-al történő találkozás.

port.hu
gerardbutler.fan-site.hu
starity.hu

gerard_butler_photos

Gerard Butler (desimartini.com)

Karrier

Filmes pályája 1997-ben  kezdõdött a Mrs. Brown-nal, ebben a Billy Connolly öccsét játszotta. A forgatás során egy nap az anyjával piknikeztek egy tóparton, amikor Butler észrevett egy fuldokló kisfiút a vízben. A gyereket kimentette, ezért a Bátorság érdemrendmell jutalmazták. A Mrs. Brown után huszadrangú sorozatok és tévéfilmek mellékszereplőjeként dolgozott. Az igazi áttörést a 2000 után  forgatott Attila címû minisorozat és a Dracula 2000 címû film hozta meg számára. Ekkor már többen is felfigyeltek rá, és ezek után olyan nagyobb költségvetésű filmekben kapott szerepeket mit  a Tomb Raider második része ahol szerencsevadász volt, az Idővonal  és a Tűz Birodalma. A közepes anyagi és kritikai sikereket elérõ Hollywood-i produkciók mellett részt vett pár komolyabb alkotásban is: leszokóban lévő alkoholistát alakított a The Jury-ben, és szerepelt a kritikusok által magasztalt Dear Frankie címû skót filmben is. De a legnagyobb sikert a 300 ahol Leonidász spártai királyt és a Törvénytisztelő polgár hozta meg számára.

filmkatalogus.hu
imdb.com
people.com

0313sny10

Gerard Butler Leonidasz szerepében (sg.hu)

Filmszerepei

Karrierje során több filmben is szerephez jutott, 1997 Botrány a birodalomban, A holnap markában. 1998 Talos a múmia. 1999 Még egy csók. 2000 A felejtés virágai, Drakula 2000. 2001 Attila Isten ostora. 2002 Stukker, 2020 a tűz birodalma. 2003 Tomb Raider 2, Idővonal. 2004 Az operaház fantomja, Kedves Frankie. 2005 A hős és a szörnyeteg, A foci hőskora. 2006 300. 2007 Próbatétel, Utóirat: Szeretlek. 2008 Nim szigete,Spíler. 2009 A csúf igazság, Törvénytisztelő polgár, Gamer-Játék a végsőkig. 2010 Exférj újratöltve, Így neveld a sárkányodat, Coriolanus. 2011 Géppisztolyos prédikátor. 2012 Ahol a hullámok születnek, Kispályás szerelem. 2013 Movie 43: Botrányfilm, Támadás a Fehér Ház ellen, 2014 Így neveld a sárkányodat 2.

tutifilmek.hu
filmtrailer.hu
online.film.hu

law-abiding-citizen-torvenytisztelo-polgar-4

Utolsó jelenete a Törvénytisztelő polgárból (filmtett.ro)

Magánélete

Gerar Butler nőtlen .Többször küzdött  alkoholproblémákkal, kapcsolatai során több tucat nőt csábított el egy-egy éjszakára. De senki nem volt rá hatással, és hamarosan szakítás lett a vége. Azóta persze őt is elérte az igaz szerelem,  Madalina Ghenea nemzetközi hírű topmodell személyében. Sokáig csak kerülgették egymást. De végül mindkettőjükben fellobbant a szenvedély.

334Madalina Ghenea s-a despartit de Gerard Butler si s-a logodit cu fostul iubit

Gerard Butler párja Madalina Ghenea (6plus.ro)

hir24.hu/
femina.hu
decens.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Hol született Gerard Butler? 1969. november 13.

2 Mivel foglalkozott a színészet előtt? Ügyvéd volt.

3 Mikor kezdődött a filmes karrierje? 1997 -ben.

4 Melyik fimek voltak a legnagyobb sikerei? 300, Törvénytisztelő polgár, Attila Isten ostora.

5 Ki Butler párja? Madalina Ghenea.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Emma Stone
Jim szerint a világ
A pokolból
Demonstráció
Bunker

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.