Planetárium

A Planetárium azzal a céllal jött létre hogy hidat alkosson a csillagászat és a nagyközönség között, lényegében egy 3 D -s színház ami így mutatja be a világűrt, a közönség úgy érezheti mintha ő is az űrben lebegne.

Tartalomjegyzék:

Planetárium jelentése
Planetárium Bakonybél
Planetárium lézerszínház
Planetárium Pécs
5 kérdés 5 válasz

Planetárium jelentése

A planetárium lényegében színház, jelentése a bolygók mozgását bemutató eszköz. Célja a csillagászat bemutatása, az oktatás és a szórakoztatás. A planetárium főbb jellegzetessége a kupola ami pontosan félgömb alakú. Erre kivetítik a világűrt bolygókkal, Nappal és más égitestekkel együtt. A vetítéshez egy úgynevezett planetárium-gépet használnak, lehetővé téve az égbolt ábrázolását a Föld bármelyik pontjának és időpontjának megfelelően.

idegen-szavak.hu
topszotar.hu
meszotar.hu

thumb_57261__contentGalleryBig

Planetárium bemutatása (steiermark.com)

Planetárium Bakonybél

Bakonybélen található a Pannon Csillagda, az intézményt évente sokan keresik fel, elsősorban iskolák. De sok turista is szívesen látogatja. A Csillagda színes programokkal, kiállításokkal várja a látogatóit. A Csillagdában 400 m2 alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat. Megismerhetjük a híres Gibeon meteoritot, antik távcsöveket, Galilei és Newton felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját, az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Holdutazást, és a Mars felfedezését. Szakemberek magyarázzák a látogatóknak a látottakat. Nemcsak napközben, hanem este is várnak mindenkit, van távcsőprak, valamint óvodásoknak és kis iskolásoknak is adnak előadásokat, ez az úgynevezett Zula Brigád.

csillagda.net
programturizmus.hu
kirandulastervezo.hu

pannon_csillagda

A Pannon Csillagda (turistamagazin.hu)

Planetárium lézerszínház

A planetárium lézerszínház célja a szórakoztatás, nemcsak képekkel hanem zenével teszik érdekessé a műsorokat. Fényhárfa segítségével a látogatók is kipróbálhatják zenei tudásukat, a lézerszínházakat nagyon sok szórakozni vágyó látogató keresi fel. Nemcsak Magyarországról hanem külföldről is rengeteg a látogató. A lézerszínházak programjait és jegyárakat az interneten bármikor elérhetjük. Itt megnézhetjük a nyitvatartási időket is.

lezerszinhaz.hu
lasertheater.hu
arveres.licittravel.hu

2791

Lézerszínház (programtippek.hu)

Planetárium Pécs

Pécsen az ország első optikai Planetáriuma nyílt meg az 1970-es években. Bár már nincs meg de az egykori csillagvizsgálóként is működő létesítmény helyett már a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma várja a látogatókat. Európában először itt állították szolgálatba az a digitális vetítőgépet, ez felbontásával, képminőségével emelkedett ki más hasonló gépek közül. Ez nemcsak a pécsi hanem más hazai csillagászat iránt rajongó emberek között is nagy tetszésnek örvendett.

zsolnaynegyed.hu
programturizmus.hu
zsn.hu/

pecs_planetarium

Pécsi Planetárium (sikerado.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Mi a planetárium? Csillagászat bemutatására szolgáló színház.

2 Mire szolgál a Planetárium? A világűr bemutatása szórakoztató és oktató módon.

Mi a Bakonybélen található planetárium neve? Pannon Csillagda.

4 Mivel teszik érdekessé a lézerszínházat? Különböző zenékkel, képekkel és fényjátékokkal.

5 Hol található a Pécsi Planetárium? A Zsolnay Kulturális negyedben.

Reméljük cikkünk segítségükre volt.

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Árvíz
Kálmán Olga
Gerard Butler
Emma Stone
Jim szerint a világ

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.