Idült

Az idült hosszan tartó betegségre, vagy rosszullétre utal. Azokat a betegségeket jelölik így amik 3 hónapnál hosszabbak és lassú lefolyásúak. De használják azokra a személyekre amelyek valamilyen káros szenvedélynek (drog, alkohol stb…) hódolnak.

Tartalomjegyzék

Idült mandulagyulladás
Idült hörghurut
Idült iscaemiás szívbetegség
Idült vesegyulladás
5 kérdés 5 válasz

Idült mandulagyulladás

A torok hátsó részében elhelyezkedő páros mirigyszerv a mandula fertőzés okozta gyulladásos megbetegedése. A manduláknak kiemelkedő szerepe van a kórokozók elleni védekezésben, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásában, ezért a mandulagyulladás az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés. Az betegség cseppfertőzés következményeként fordul elő a leggyakrabban. Idült mandulagyulladás esetében a sok gyulladástól a mandula az árka heges és kemény, a garatívek pedig gyulladtak, ez szinte állandó enyhe fájdalmat, kaparásérzést okoz. Az állkapocs alatti nyirokcsomók megnagyobbodottak, és nyomásra a mandulából genny préselhető ki.

informed.hu
pharmasoft.hu
webbeteg.hu

Swimmers Ear

Az idült mandulagyulladásnál előfordulhat hogy műteni kell (nathadoktor.hu)

Idült hörghurut

A hörghurut a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladása. Az idült hörghurut kialakulásában a dohányzás is fontos tényező. Az idült hörghurut estében két egymást követő évben legalább 3 hónapon át fennálló köpetürítéssel járó köhögés jellemző. A vezető tünet a köpetürítéssel járó köhögés, általában reggel néhány milliliteres nyálas váladékot jelent. A betegek két típusát lehet megkülönböztetni attól függően, hogy kapcsolódik e emfizéma is a betegséghez vagy nem.

gondozo.hu
almamag.hu
gyogysapka.hu

news_6922_a_dohanyzas_hatasai

A dohányzás is okozhat idült hörghurutot (egeszsegtukor.hu)

Idült ischaemiás szívbetegség

Az idült ischaemiás szívbetegség nem más mint a régebb óta fennálló, az érelmeszesedéssel összefüggésbe hozható szívizom károsodás. Ilyenkor fennáll egy oxigénhiányos állapot. De az is elképzelhető, hogy a koszorúerek vannak beszűkülve, vagy a szívnek van szüksége több oxigénre. Ilyenkor ajánlatos szakorvoshoz fordulni, alaposan kivizsgáltatni a problémát.

tankonyvtar.hu
patho.szote.u-szeged.hu
drdiag.hu

95

Egy beteg szív (szeretemazeletem.hu)

Idült vesegyulladás

A vese feladata a szervezet só-víz háztartásának a szabályozása és a káros anyagok kiszűrése, vizelettel történő eltávolítása. Az idült vesegyulladás olyan betegség, ami más betegségekkel társulva ronthatja a vese működését. A betegség hosszú ideig panaszmentes súlyosbodó tünetek csak előrehaladott stádiumban keletkeznek. A vizeletben fehérje és vér jelenik meg. Testének több pontján vizenyő jelentkezik. A beteg fáradékonnyá válik. Hányingere, légszomja lesz, bőre egyre sűrűbben viszket. Vérnyomása magas lesz.

vesebetegseg.hu
vizeletkontroll.hu
pharmasoft.hu

vese

A vese részei (vizeletkontroll.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Mit jelent az idült? Hosszantartóbetegség.

2 Hogy fordulhat elő a mandulagyulladás? Cseppfertőzéssel.

3 Mi a hörghurut? A tüdő belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladása.

4 Mi az idült ischaemiás szívbetegség? Érelmeszesedéssel összefüggő szívizom betegség.

5 Mi a vese feladata? szervezet só-víz egyensúlyának ellátása és károsanyagok vizelettel történő kiválasztása.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége!

A szerző ajánlja olvasd el az alábbi cikkeket is

Seria
Vályog
Új Szó
SZUSZ
Dorama

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.