Garnélarákok

Garnéla

Advertisement

Hirdetés - Igazság Magazin

A rákok osztályába, a tízlábúak rendjébe tartozik a garnélák alrendje. 2000 garnéla faj létezik a világon, de folyamatosan fedeznek fel újabb és újabb képviselőket.

Tartalomjegyzék:

Garnéla

Főzzünk garnélát

Garnéla

60 mm- 7,5 cm hosszúságúak lehetnek e rákfélék. Előfordulnak északon, délen és még édesvizekben is. Azonos bennük, hogy hosszú farkuk van,  fejük fogazott csőrnyúlványban végződik  és 5 pár lábuk van. Két fő fajta az ostoros és homoki garnéla.  Az ostoros a melegebb vizekben gyakori és több színben pompázik / vörös, korall, fakó barna, világos rózsaszín, fekete/. A homoki kisebb, szürke vagy zöldesbarna színű és lábain kicsi sárga foltok vannak. Törpe garnélák:

  • Yellow
  • Blue pearl
  • Snowball
  • Red Cherry
  • Narancs garnéla
  • Nektarin garnéla
  • Neocaridina heteropoda Vad /ebből tenyésztették ki a redet és a yellowot/
  • Indiai Kék
  • Indiai zebra / több szín variációban/
  • Indiai Zöld
  • Indiai Barna
  • Indiai narancs
  • Tigris garnéla / vörös, kék, Tibee változatok/
  • Brown camo
  • Malaya
  • Ninja
  • Vörös Tüpfel
  • Amano
  • Bee
  • Fehér
  • Christal Red
  • Orange Bee
  • Crystal Black
  • Hong-Kong
  • Blumble
  • Golden Bee
  • New Bee
  • Kék és  Barna
  • Lila zebra
  • Blue dor red line Bee
  • Red Goldflake/yellow stripe
  • Orchidea
  • Harlekin
  • Orange Delight
  • Kardinális

Akváriumban tarthatok, ha körülmények megfelelőek. A víz minősége, pH értéke, hőmérséklete megfelelő és a víz ásványi anyag tartalmának is megfelelőnek kell lennie. Táplálék, táplálék kiegészítőt és  ásványi anyagot részükre megvásárolhatjuk. Ezek az apróságok jól tisztítják az akváriumot és békés növényevő halakkal jól megvannak.  Jól tisztítják az aljzatot, szeretik az algákat és a növényeket is rendben tartják.  Édesvízi garnélák:

  • Red rili
  • Blue rili
  • Carbon rili
  • Blue Carbon rili
  • Orange rili
  • Yellow rili
  • Xema Romero León
  • red cherry
  • Sakura
  • Painted Fire red
  • Bloody Mary
  • Yellow fire
  • Orange Sakura
  • Full Blue rili
  • Blue velvet
  • Blue Deam
  • Blue sakura
  • Green jade
  • Black sakura
  • Chocolate Sakura
Black sakura

Black sakura

Korallgarnéla

Korallgarnéla

A korallzátonyok sekély vizeiben található a trópusokon és csak a tenger szennyezettsége veszélyezteti. Heron Isladen, az ausztrál Nagy korallzátony egyikén több mint 250 garnélafajt  számoltak össze. A halak tisztítására specializálódott, így táplálkoznak. Hosszú fonalszerű csápjaival csalogatja magához a halakat és a harmadik pár lábán megnagyobbodott ollóval végig simít a halak  kültakaróján ezzel eltávolítva a parazitákat és a szennyeződést róluk. Általában párban “dolgozva” tartják fenn a “tisztogató tanyájukat” . A halakkal folytatott szimbiózisban a halak egy adag különösen tápláló nyálkát termelnek a garnéláknak, mellyel “megköszönik” munkájukat. Egyéves korukban már ivarérettek és egy nőstény több száz petét is cipelhet magával. A nőstények sokkal nagyobbak a hímnél és előfordul, hogy a hím a nőstény hátán utazik. Párban élnek, csak a fiatalok magányosak.  Akváriumban is tartható, de igen békétlen állat fogságban. Akár harcolni is képes a többi garnélával.

 

Ostoros garnéla

Ostoros garnéla

Fogyasztható ostoros garnélák:

  • Vörös ostoros
  • Skarlát
  • Éti
  • Korma
  • Zöld tigris
  • kapitány
  • Óriás tigris
  • Déli rózsaszín
  • Északi rózsaszín
  • Nyugati fehér
  • Északi fehér
  • Fehér lábú
  • Dél Csendes Óceáni nagy
  • Mélytengeri rózsaszín

Ezek a fajták akár a 30 cm- t is elérhetik. Hazánkban fagyasztott állapotban érkezik, mivel a melegebb vizek lakói. Minél nagyobbak annál drágábbak. A világon legtöbb helyen a méret szerint különböztetik őket. Finomak és a magas hőt is bírják.

Homoki garnéla

Homoki garnéla

A Homoki garnélát tömeges számban halásszák és legtöbb esetben már a hajón leforrázzák, mert igen hamar romlanak. Sokkal több fajta van belőle, mint az ostorosból. Nagyon finomak, de elkészítésüknél vigyázni kell az ízesítéssel és a nagyon erős hőhatást sem jó nekik.

Néhány:

  • Fémes lábú
  • Norvég
  • Foltos
  • Fűrészes
  • Balti- tengeri
  • Óriás édesvízi
  •  Közönséges homoki
  • Amerikai homoki

Link:

Világa

Garnélalak

Édesvíziek

Ostoros és homoki garnéla

forrás:

Ostoros és homoki garnéla

Garnélalak

Főzzünk garnélát

Tudnunk kell, hogy a létfontosságú tápanyagok gazdag tárházai a garnéla rák. Bővelkedne a vörösvérsejtek képzéséhez és az idegrendszer egészséges működéséhez szükséges B vitaminokban, cinkben, niacinban, szelénben, kalciumban, magnéziumban és jódban. Antioxidáns hatása révén némi védelmet nyújt a rákbetegég ellen, koleszterin szintet is csökkenti, segítenek megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, de fontos szerepet játszanak az agy és a szem épségének megóvásában is.

Előkészítés: A garnéla fejét egy mozdulattal tépjük le és szépen fejtsük le az utolsó szelvényig a páncélját / az alaposan megmosott fejből és páncélból alaplevet készíthetünk/.

Gombás garnélarák roston :

Gombás garnélarák roston

Gombás garnélarák roston

4 személy részére:

  • 175 g gomba /Legjobban a sárga rókagomba és a rizike illik a garnélához./
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 12 nyers garnéla
  • 1 édesköménygumó / vastagra vágva/
  • 8 apró koktél paradicsom
  • zellersó
  • cayenne-i bors

Melegítsük a grillsütőt közepes hőmérsékletre. Egy kis lábasban forraljunk vizet, majd főzzük elő a gombát/ kb. 30 mp kell tartani benne/. Szedjük át egy tálba , majd adjunk hozzá olajat. Még egy kis olajjal kenjük be a garnélarákokat, majd négy fém nyársra tűzzük fel, felváltva az édesköménygumóval, gombával és a paradicsommal. Enyhén fűszerezzük meg, majd 6-8 percig süssük a grillsütőn , miközben egyszer megforgatjuk. Hosszú szemű rizzsel és zöldsalátával tálaljuk.

Receptek

Összefoglaló:

1, Milyen rendbe tartozik a Garnéla?

Válasz: A tízlábúak rendjébe.

2, Sok fajta van belőlük?

Válasz: Igen 2000- nél is több.

3, Tartható akváriumban?

válasz: Igen, megfelelő körülmények között.

4, Ehetőek?

Válasz: Igen, az ostoros és a homoki garnélát fogyasztják, mert nagyon egészséges.

5, Sokáig kell főzni őket?

Válasz: Nem, legtöbbnek 5-10 perc elég.

Szerkesztői ajánlások:

Pincsi

Sakál

Nyulak

Reméljük tudtunk segíteni. Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.