Bánki Donát

Bánki Donát Lőwinger Donád néven született Bánkon 1859. június 6 – án. Korának legnagyobb gépészmérnöke feltalálója volt. Egyetemi tanárként is tevékenykedett.

Tartalomjegyzék:

Élete és családja
Munkássága
Írásai és találmányai
Emlékezete
5 kérdés 5 válasz

Élete és családja

Löwinger Donát néven látta meg a napvilágot 1859. június 6-án a mai Komárom-Esztergom megyei Bakonybánk községben. dr Löwinger Ignác a szabadságharc kitörésekor önként jelentkezett a szerveződő honvédség seregébe, ahol tábori orvosként szolgált. Elemi és részben középiskolai tanulmányait magántanulóként végezte, apja felügyelete mellett, Pápán tette le a  vizsgáit. Ezt követően a budapesti Főreálban fejezte be a középiskolai tanulmányait. A budapesti József Műegyetemen folytatott gépészmérnöki tanulmányokat. 1893. február 9-én szerzett gépészmérnöki oklevelet. Nevét egyetemista korában, 1879-ben változtatta Löwingerrol Bánkira – szülőföldjére utalóan. 1922-ben Budapesten, 63 éves korában elhunyt.

bankitatabanya.hu
bgk.uni-obuda.hu
szellemitulajdon.hu

legi0703

Bánki Donát szülőhelye Bánk (bank-falu.hu)

Munkássága

A Műegyetem pályázatot írt ki amit 1880 -ban nyert el. A jutalom 100 Ft volt, egy gázmotorról írt dolgozatot. 1881-1882 között konstruktőrként a Magyar Királyi Államvasútnál dolgozott. 1882 és 1899 között dolgozott a Ganz és Társa Vasöntő és gépgyárban, először mint konstruktőr, majd később mint főmérnök. 1888 és 1896 között együtt dolgozott Csonka Jánossal. Több találmányát is szabadalmaztatta, számos díjat nyert el élete során. 1899-ben kinevezték a József Műegyetem II gépszerkezettani tanszék vezetőjének. Egy évvel később a III műegyetemi tanszék vezetőjévé választották.

hipo.gov.hu
mek.oszk.hu
bgk.uni-obuda.hu

turbina

Bánki Donát egy nagy találmánya a róla elnevezett Bánki Turbina (sztnh.gov.hu)

Írásai és találmányai

Bánki Donát több tudományos írást is kiadott. Ezekben részletes leírások vannak mechanikai téren. A könyveket, írásokat tudományos értekezleteket több nyelven is lefordították. Több nemesebb intézmény és tudományos magazin is használja oktatás szempontjából. Híresebb írásai: 1901-1902 Gyakorlati hidraulika és hidrogépek I-II, Gőzturbinák, légsűrítő gépek 1903, 1916 Budapest német nyelven 1921 Berlin: Energia átalakulások folyadékokban, 1917 Berlin: Neue Wasseturbine, 1918 A Vaskapu-vízerőmű tervezete I-II, 1932 Dugattyús szivattyúk és kompresszorok gépszerkezet tana

ht.jakd.hu
kozterkep.hu
magyarjarmu.hu

banki_rajz

Bánki Donát egy tervezete egyik írásából (magyarjamu.hu)

Emlékezete

Bánki Donát több felfedezésének és találmányának köszönhetően nevét feledhetetlenné tette, mind itthon, mind külföldön egyaránt. Az első porlasztó ma már a Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész Biztonságtechnikai Mérnöki Kar tulajdonában van. A Bánki-Csonka motor első példánya ma már a Budapesti Közlekedési Múzeumban található. Szülőfalujában, Bakonybánkon a Bánki Donát Műszaki Egyesület őrzi a feltaláló emlékét, születésének 150. évfordulójára a Magyar Nemzeti Bank emlékpénzt adott ki. Több oktatási intézmény (Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Bánki Donát Szakképző Iskola Ajka, Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola Dunaújváros) vette fel a nevét.

bankidonat.hu
banki-duj.sulinet.hu
uni-obuda.hu

letöltés

Az Óbudai Egyetem (wikipedia.org)

5 kérdés 5 válasz

1 Mikor született Bánki Donát? 1859. június 6.

2 Mi volt az eredeti neve és mikor változtatta meg? Löwinger Donát 1879 -ben.

3 Mikor nevezték ki először tanszék vezetőnek? 1899 -ben.

4 Mikor adta ki a legelső írását? 1901 -ben.

5 Mi őrzi az emlékét? Több oktatási intézmény, közlekedési múzeum.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége!

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Csatár
Károlyi Mihály
Szinkronizálás
Szárszó
Vemhes

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.