Károlyi Mihály

Károlyi Mihály

Károlyi Mihály ősi magyar grófi családban született. A Budapesti Egyetem jogi karán szerzett diplomát, Andrássy Katalinnal 1914 november 6 -án kötött házasságot. Magyarország legismertebb politikusa volt, a haladást tartotta szem előtt. Igyekezett a haladást szolgálni.

Tartalomjegyzék:

Élete
Politikája
Emigrációban
Írásai
Kérdések és válaszok

Élete

Nagybirtokos grófi családban született. Édesapja nagykárolyi gróf Károlyi Gyula, édesanyja nagykárolyi gróf Károlyi Georgina. Egy testvére volt Károlyi Erzsébet. Fiatalabb éveit vidéken vagy külföldön töltötte. Nagybátyja hatásárára lépett be a politikai életbe. A Szabadelvű Párt tagja lett 1901 – ben de ekkor még alul maradt a választásokon.

mek.oszk.hu
index.hu
mult-kor.hu

200px-Karolyiyoung

A fiatal Károlyi Mihály (wikipedia.org)

Politikája

Először 1905 -ben szerzett képviselői mandátumot Pétervásáron és környékén, valamint belépett a Függetlenségi Pártba. 1909–1912 között az Országos Magyar Gazdasági Egyesület elnöki posztját töltötte be. 1910-ben pártonkívüli függetlenségi programmal képviselővé választották, Kápolnán. 1912-ben ismét csatlakozott az ekkor már Justh Gyula által vezetett Függetlenségi Párthoz, 1913-1916 között elnöki pozíciót töltött be. 1916-ban létrehozta a Függetlenségi és 48-as Pártot. Polgári demokratikus reformokat  valamint nemzetiségi egyenjogúságot követelt. Ellenezte az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország szövetségét inkább a dunai népek barátsága és az antantbarát külpolitika híve volt a háborúval szemben. 1915-ben követelte az országgyűlésben Magyarország háborúból való kilépését. Békepártisága miatt a háború utolsó évében igen népszerűvé vált.

tortenelemportal.hu
rubicon.hu
ma.hu

Karolyi_Mihaly_koztarsasagi_elnok

Károlyi Mihály mint köztársasági elnök (mandiner.blog.hu)

Emigrációban

1919. július 4-én Ausztriába, majd később Csehszlovákiába és Jugoszláviába emigrált. A Horthy-rendszer 1923-ban hazaárulás és hűtlenség vádjával elítélte és vagyonát elkobozta. 1924-től Londonban majd később Párizsban élt, az emigráció ideje alatt a radikális szocialista szárnyának volt vezére. Kérdéssé vált  számára a dunai népek megbékélése, ennek megvalósíthatóságában bízva kapcsolatot keresett a kommunistákkal, bízott a Szovjetunióval létrehozható náciellenes összefogásban. Hívei ekkorra már erősen megfogyatkoztak. Emiatt visszhangtalan volt, az emigránsszervezetek körében,  Károlyi nem volt népszerű. Fejtő Ferenc szerint, többek között a többi emigránssal való személyes és politikai ellentétei miatt, nem volt ítélte el a Molotov–Ribbentrop-paktumot és ne írta alá az elítélő nyilatkozatot, valamint a benesi magyarellenes politika elleni tiltakozásban sem volt hajlandó részt venni.

tudasbazis.sulinet.hu
kommunista.net
ok.hu

178926.1

Károlyi Mihály Londonban (tenyleg.com)

Írásai

Egy egész világ ellen című könyvét, Münchenben 1922 – ben, Bécsben, 1923- ban, Budapesten 1965 – ben adták ki.  Londonban a Faith Without Illusion emlékirat jelent meg 1956 – ban. 1977 – ben megjelent a Hit illuziók nélkül c. műve amit cenzúrázva adtak ki. 1964 Károlyi Mihály válogatott írásai jelent meg. Károlyi Mihály levelezése c. művét három kötetben adták ki. Könyvei, írásai megtalálhatóak bármelyik könyvesboltban vagy könyváruházban, vannak amelyek az internetről is letölthetőek.

igazmagyarok.uw.hu
antikvarium.hu
konyvar.hu

TN6_1111001817234

Károlyi Mihály válogatott írásai (bookline.hu)

Kérdések és válaszok

1. Mikor és kivel kötött házasságot? 1914 – november 6 – án Andrássy Katalinnal.

2. Milyen családban született? Nagybirtokos grófi családban.

3. Mikor szerzett képviselői mandátumot először? 1905 -ben.

4. Mikor emigrált először? 1919 -ben.

5. Melyik könyvét adták ki cenzúrázva? Hit illúziók nélkül.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Szinkronizálás
Szárszó
Vemhes
Csobánka
Tiberium

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.