Magánnyugdíjpénztár

A magánnyugdíjpénztár (mnyp) Magyarországon a hárompilléres öregkori ellátás (nyugdíj) második pillére. Magyarországon már a két világháború között működtek magánnyugdíjpénztárak. A bankok és a biztosítás államosítása a második világháború után megszüntette működésüket. A rendszerváltás után indultak újra, 1997-ben a Horn-kormány bevezette a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát. A hazai jogszabályi hátterét az 1997.évi LXXXII.törvény (törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról), és végrehajtását a 172/1997.(X. 6.), valamint a 282/2001.( XII. 26.) kormányrendeletek adják. Hatálya: kötelező (új munkavállalóknak), illetve választható (nem új munkavállalóknak). A nyugdíjrendszer egyike azoknak a gazdasági rendszereknek, amelyek közvetlenül nem tartoznak az Európai Unió hazainál magasabb rendű szabályozása alá, de egyes fontos esetekben (például a nyugdíj-jogosultságok nemzetközi hordozhatósága esetében) az európai jogszabályok az irányadók. Az EU a nyugdíj-jogszabályaink harmonizációját 2010 nyarán kezdte meg egy úgynevezett Zöld Könyvvitára bocsátásával.
Működése

A bruttó fizetés 8%-át a választott MNYP-hoz (magánnyugdíjpénztár), míg a 1,5%-át az állami nyugdíjbiztosításhoz utalja a munkaadó. Tagja minden évben értesítőt kap a befizetésekről, az elért hozamokról, a költségekről, és levonásokról. A MNYP-i számla megszűnik, ha a tag eléri a nyugdíjkorhatárt, meghal, vagy rokkantnyugdíjas lesz. A tag az összegyűlt pénzösszeget a nyugdíjkorhatár elérése után egy összegben felveheti, vagy a statisztikai átlagéletkorig hátralévő hónapok számával elosztva, havi nyugdíjként kérheti. Az állami nyugdíjpénztár adja a nyugdíj 75%-át, míg a MNYP a hiányzó (általában legalább 25%) részt. 2004-ig törvényi garancia volt arra, hogy ha a tag MNYP-i számláján nincs meg a hiányzó 25%, akkor az állam ezt kiegészíti.

Fogalmak

 • Magánnyugdíjpénztári járulék: a BR (bruttó fizetés) 8%-a.
 • Magánnyugdíjpénztári számla: tagonkénti számla, melyen a beérkező járulékokat jóváírják, illetve ahonnan a költségeket és díjakat levonják.
 • Pénztári azonosító: egy négyjegyű szám, mellyel a pénztár azonosítható.
 • Törzsszám: egy nyolcjegyű szám, mellyel a pénztár azonosítható.

Összehasonlítási alap

összehasonlítás

összehasonlítás

Kép forrás: www.cibona.hu

 • méret (tagok száma, illetve a kezelt vagyon nagysága)
 • az adott évben, illetve hosszabb távra vetített elért hozam nagysága
 • a tag MNYP-i számlájára terhelt költségek, és díjak

Átlépés

A pénztártagok átlépési nyilatkozat alapján magánnyugdíjpénztárt válthatnak legfeljebb negyedévenkénti időszakokban, kivéve ha a tag új belépő, mert akkor a várakozási idő fél év. Az átlépés költsége: az átadó MNYP a tag mnyp-i számláján található összeg 1 ezrelékét kapja, melyet levonnak a pénztártag egyéni magánnyugdíj számláján lévő egyenlegből (követelésből).

A MNYP-ak felelősségvállalása

Jogszabályi keret határozza meg, hogy a tagok pénzét milyen %-os megoszlásban lehet egyes befektetési formákban elhelyezni (állampapír, kötvény, részvény, befektetési alap). A pénztárak ellenőrző szerve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Magyarországi MNYP-ak

Pénztárkód Törzsszám Név
0008 18076334 AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár
0016 18080966 Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár
0019 18069493 Aranykor Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár
0060 18096837 UNIQA és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár
0031 18088201 Budapest Magánnyugdíjpénztár
0001 18077744 AXA Magánnyugdíjpénztár
0013 18231667 Dimenzió Magánnyugdíjpénztár
0021 18060542 Életút Első Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár
0022 18075285 ERSTE BANK Magánnyugdíjpénztár
0006 18087585 Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár
0063 18074088 GENERALI Nyugdíjpénztár Magánnyugdíjpénztári Ágazat
0014 18066830 HONVÉD Nyugdíjpénztár Magánnyugdíjpénztári Ágazat
0015 18160484 ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár
0025 18079409 MKB Rt. Magánnyugdíjpénztára
0002 18086852 Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. Magánnyugdíjpénztár
0033 18232345 Postás Magánnyugdíjpénztár
0037 18088627 Quaestor Országos Magánnyugdíjpénztár
0048 18077153 Vasutas Önkéntes- és Magánnyugdíjpénztár
0028 18067879 Villamos-energiaipari Társaságok Nyugdíjpénztára

Források:

wikipedia

index.hu

Kötelező MNYP

kötelező

kötelező

Kép forrás: tanusitvany24.hu

Olyan kötelező járulékfizetésen alapuló nyugdíjrendszer, mely a társadalombiztosítási rendszerhez kapcsolódik, és célja a nyugdíjba vonuláskor bekövetkező jövedelemcsökkenés pótlása. Ezért a pénztár minden egyes tagnak személyre szóló számlát vezet, valamint a hozam is külön íródik jóvá. Célja tehát az aktív éveket követő nyugdíjas kor anyagi biztonságáról való gondoskodás. Egyéni döntés, ki melyik pénztárba kívánja elhelyezni hosszú távú befektetéseit. A tagság fennállása alatt bármikor pénztár is váltható.

Önkéntes MNYP

önkéntes

önkéntes

Kép forrás: www.otvenentul.hu

Olyan öngondoskodási forma, amelynek keretében én mint munkavállaló, előre gondolok a jövőmre és a nyugdíjas éveimre. Teljesen önkéntesen, függetlenül az állami nyugdíjrendszertől, előre félretehetek pénzt minden hónapban a mostani keresetemből, hogy az később, a hozamok segítségével biztosabb jövőt tudjon nyújtani.

A pénztártagság előnyei

 • A tagság nem jelent többletterhet, mert a munkabérből kötelezően levonandó 9,5%-os nyugdíjjárulékból kerül kifizetésre a díja.
 • A megtakarítások hozamot termelnek, melyek infláció felettiek.
 • Az egyéni számlán szereplő összeg folyamatosan nyomon követhető.
 • A számlán felhalmozott vagyonra kedvezményezett jelölhető.

Forrás: magánnyugdíjpénztár.hu

 MNYP hozamok

Mi a hozam?

hozam

hozam

Kép forrás: hozamcentrum.com

A hozam a befektető haszna, teljesen független a kamattól. Három dologtól függ: a befektetett összegtől, az egy vagy több részletben visszafizetett összegek nagyságától, valamint az eltelt időtől. Általában éves szintre átszámítva szokták megadni. (forrás: Budapest Alapkezelő Zrt.)

A MNYP-i  hozam összehasonlítás mutatóit érdemes figyelemmel követni, melyeket általában az internetes oldalaikon közzétesznek és évente frissítenek a pénztárak. A hozam a legfontosabb tényezője annak, hogy idős korban mennyi pénzhez jutunk majd, ezért a hozamok határozzák meg általában azt is, hogy egy-egy személy él-e a váltás vagy átlépés lehetőségével, és átsorolja-e magát egy másik pénztárba. (forrás: magánnyugdíjpénztár.hu)

A MNYP-ak megszüntetése

A hivatalos statisztikák szerint a 2013-as évet 7 aktív magánnyugdíjpénztár kezdte meg, de a nemrég nyilvánosságra hozott információk szerint további konszolidáció várható a szektorban 2014-ben. Az ok, amiért megkezdhetik egy pénztár végelszámolását, az, hogy nincs elegendő bevétele a pénztáraknak, a tagok pedig alig fizetnek működési célú adományt. A jelenlegi jogszabályi környezetben pedig csak ez az egyetlen mód a hosszú távú fennmaradásra, a tartalékok ugyanis egy idő után elfogynak. 

További információk:

informaciok.eu

Mely MNYP-ak szűntek meg és melyek maradtak?

Államosítás

A FIDESZ-kormány 2011 elején életbe lépett, úgynevezett “nyugdíjmentő törvénycsomag” szerint a pénztártagoknak január végéig kellett dönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe (vagyis a TB rendszerbe), vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben. Aki a kötelező MNYP-i rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. Ezenkívül a számláján jóváírják annak a 14 hónapnak a járulékát is, amelyet 2010. október-2011. december között nem utal át a magánnyugdíjpénztárba a költségvetés.

“A nyugdíjmentő törvénycsomag célja, hogy biztonságossá tegye az állami nyugdíjrendszert. A másik célja, hogy választhatóvá tegye a nyugdíjrendszert, azaz mindenki döntse el, hogy az állami rendszerben, vagy az önkéntes nyugdíjrendszerben marad, hiszen januártól a korábbi kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer is önkéntes magánnyugdíjpénztárrá alakul” – mondta Matolcsy.
  (forrás: index.hu)

Reálhozam kifizetése

A TB rendszerbe történő visszalépéskor a visszalépő tagok a MNYP-i vagyonból visszaigényelhették az egyéni számlájukon felhalmozott hozamgarantált tőke feletti összeget (köznapi elnevezéssel reálhozam) és a tagdíj-kiegészítés összegét. Akadtak olyan magánnyugdíjpénztárak is, melyeknek egyes portfólióiban nem képződött reálhozam, ezeknél az érintettek nem számíthattak ilyen jellegű kifizetésre. A kifizetésre kerülő összeget a Magyar Posta közreműködésével személyesen is átvehették a volt pénztártagok, illetve bankszámlára is kérhették.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

 MNYP-ok összehasonlítása(2012-2013)

magánnyugdíjpénztár.hu

mnb.hu

ihm.hu

magannyugdijpenztar.blogter.hu

azenpenzem.hu

Csató László-Döntési módszerek

vg.hu

moneymoon.hu

Kalkulátorok

ing.hu

erstenyugdijpenztar.hu

axabank.hu

aegon.hu

aranykornyp.hu

magánnyugdíjpénztár.hu

bankarnet.hu

vasarlocsapat.hu

topkalkulatorok.hu

 

Magánnyugdíjpénztárak

Aegon

aegon

aegon

Kép forrás: www.microsoft.com

Levelezési cím:  AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. 1399 Budapest, Pf.: 717

Honlap

Telefonos ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálati irodák

Letölthető dokumentumok

Panaszügyintézés

Magánnyugdíjpénztár

Általános információk

Önkéntes nyugdíjpénztár

Általános információk

 

Allianz

Allianz

Allianz

Kép forrás: www.forbes.com

Céginformáció

Honlap

Levelezési cím: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 48-52

Nyitvatartás:

Hétfő: 8.00-18.00
Kedd: 8.00-16.00
Szerda: 8.00-16.00
Csütörtök: 8.00-16.00
Péntek: 8.00-14.00

Telefonos ügyfélszolgálat

Fióklista

Önkéntes Nyugdíjpénztár

Nyomtatványok, tájékoztatók

Nyugdíjpénztári szabályzatok

Szolgáltatások és kifizetések igénybevétele

Vagyonkezelés, hozamok, árfolyamok

Befizetések felosztása

Fogyasztóvédelmi panaszkezelés

 

Aranykor

Aranykor

Aranykor

Kép forrás: maganorvosokm54.hu

Honlap

Magánnyugdíjpénztár

Önkéntes nyugdíjpénztár

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Budapest

Általános információk

Magánnyugdíjpénztár

Önkéntes nyugdíjpénztár

Egyenleg lekérdezés

magánnyugdíjpénztár.hu

 

AXA

axa

axa

Kép forrás: www.mfor.hu

Általános információk

Nyugdíjpénztár

Önkéntes nyugdíjpénztár

Egyenleg lekérdezés

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Dimenzió

Dimenzió

Dimenzió

Kép forrás: eu-tudakozo.net

Minden egy helyen

Egyenleg lekérdezés

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Életút

Honlap

Kapcsolat

Önkéntes nyugdíjpénztár

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Erste

Erste

Erste

Kép forrás: www.profession.hu

Honlap

Elérhetőség

Fióklista

Önkéntes nyugdíjpénztár

Letölthető dokumentumok

Egyenleg lekérdezés

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Évgyűrűk

évgyűrűk

évgyűrűk

Kép forrás: evgyuruk.hu

Általános információk

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Generali

Generali

Generali

Kép forrás: www.lifeplusz.hu

Honlap

Általános információk

Egyenleg lekérdezés

Ügyfélszolgálat

Letölthető dokumentumok

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Honvéd

honvéd

honvéd

Kép forrás: www.capsys.hu

Honlap

Elérhetőség

Ügyfélszolgálat

Letölthető dokumentumok

 

ING

ING

ING

Kép forrás: www.ing.hu

Honlap

Magán-nyugdíjpénztári ágazat

Önkéntes nyugdíjpénztári ágazat

Árfolyam-és hozamszámoló

Ügyfélszolgálat

magánnyugdíjpénztár.hu

 

MKB

mkb

mkb

Kép forrás: www.mkbnyp.hu

Honlap

Önkéntes nyugdíjpénztári ágazat

Magán-nyugdíjpénztári ágazat

Elérhetőség

magánnyugdíjpénztár.hu

 

OTP

otp

otp

Kép forrás: www.ztekosar.hu

Honlap

Egyenleg lekérdezés

Ügyfélszolgálat

Letölthető dokumentumok

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Postás

Honlap

Letölthető dokumentumok

Egyenleg lekérdezés

 

Quaestor

Quaestor

Quaestor

Kép forrás: magannyugdijpenztar.blogter.hu

Honlap

Elérhetőség

Önkéntes nyugdíjpénztári ágazat

magánnyugdíjpénztár.hu

 

Vasutas

Honlap

Általános információk

Letölthető dokumentumok

Egyenleg lekérdezés

 

Villamos-energiaipari Társaságok Nyugdíjpénztára (VIT)

vit

vit

Kép forrás: hirlevel.ferlingpr.com

Általános információk

 

Egészségpénztár

Az egészségpénztárakról általában

Tudj meg mindent az egészségpénztárakról

mnb.hu

Egészségpénztárak listája

bankmarket.hu-Intézmények listája

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

Fk-tudás.hu szerkesztősége (fk-tudas.hu)

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Mivel itt létezem ebben a világban, így abban hiszek, hogy valamilyen formában, alakban mindig is létezni fogok; és annak ellenére, hogy az emberi élet számos kényelmetlenséggel jár, mégsem emelek kifogást az ellen, hogy új kiadásban jelenjek meg, mindazonáltal reménykedem abban, hogy a legutóbbi kiadás 'sajtóhibáit' sikerül kijavítani. "

Benjamin Franklin

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.