Borsófőzelék

Advertisement

Hirdetés - Igazság Magazin

Borsófőzelék

Hozzávalók:
1 kg friss vagy mirelit zöldborsó, 1-2 evőkanál cukor, 3 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl tej, egy csokor nagyon apróra vágott petrezselyemzöld, só.

Elkészítés:
A borsót kevés vízben, amennyi ellepi a cukorral és sóval  főzzük.Önts a fazékba egy kevés olajat,  tedd  bele a borsót, fedd le az edényt, és lassú tűzön, kis lángon párold meg a borsót saját levében. Utána önts hozzá vizet.) Ha már puha , beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tejet csomómentesre ki keverjük . A lisztes tejet a borsóhoz öntjük, és a főzeléket gyakran megkevergetve újra forraljuk, majd az újbóli forrás után közepes  tűzön még öt percig főzzük.

p1320321-dd

 

Borsófőzelék készítése videó:

 

Borsófőzelék pirospaprikával

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg borsó
  • 5 fakanál liszt
  • 1 fakanál ételízesítő
  • 1/2 fakanál só
  • 1/2 fakanál pirospaprika
  • kevés

    olaj

  • petrezselyemzöld

Elkészítés:

Egy lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és tedd bele  a zöldborsót. Fedd le, és néha keverd meg,  forrósítsd fel. Csak ez után add hozzá az 5 fakanál lisztet. Jó sokáig kevergesd, ne hogy leragadjon! Ha már jól felforrt a liszt, és pirult , add hozzá a fél fakanálnyi pirospaprikát. Ezzel is keverd el, és öntsd fel kb. 2 dl hideg vízzel. Ezzel alaposan keverd el, ne maradjanak lisztcsomók. Apránként – mindig simára kavarva – önts hozzá még kb. fél liter vizet. Adj hozzá egy fakanál ételízesítőt, keverd el. Kóstold meg, és ha még kívánkozik bele, akkor jöhet a fél fakanál só. A borsó közben már megpuhult, de főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a liszt íze. Közben mosd meg és vágd apróra a petrezselyemzöldet, aztán kapard a borsófőzelékhez. És persze keverd el.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Száraz borsó főzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg (zöld vagy sárga) száraz borsó
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés:

A borsót előző este átválogatjuk, és beáztatjuk  hideg vízbe, úgy, hogy ellepje. Másnap meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, a hagymát felradaboljuk vagy megreszeljük. A kolbászt langyos, folyóvíz alatt leöblítjük.
A borsó áztatólevét leöntjük, és 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 kávéskanál sót és a kolbászt egyben, amit  fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet nagyon puháig főzzük. Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, megpároljuk benne a reszelt hagymát és az áttört hagymát, aztán öntünk hozzá  1 dl hideg vizet, és a borsóhoz adjuk. Jól összeforraljuk, végül megsózzuk, és  ízesítjük. Kivesszük  a kolbászt, vékonyan felkarikázzuk, majd a főzelék tetejére szórva tálaljuk.

További információk a témában:

Zöldborsófőzelék receptek

Borsófőzelék

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:
Bakos Attila

“Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni.”


Julian Barnes


Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.