Meggyes pite Hozzávalók: A tésztához: 45 dkg. liszt; fél csomag sütőpor; 2 tojás sárgája; 2 evőkanál porcukor; 25 dkg ráma margarin; 1 tejföl; só.
A töltelékhez:
- 1 kg. meggy
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl. meggylé
- cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, közepesen kemény tésztát kapunk. A meggylevet cukorral ízesítjük, a vaníliás pudingot felfőzzük benne, ha elkészült a meggyre öntjük, s összekeverjük. A tésztát kettévesszük, az egyik felét kinyújtjuk. sütőpapírral bélelt, vagy ráma margarinnal kikent lisztezett tepsibe tesszük. Morzsával megszórjuk, ráöntjük a meggyes tölteléket és egyenletesen elsimítjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. A tészta tetejét megszurkáljuk villával, megkenjük tojásfehérjével, előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítési idő: 90 perc; sütés hőfok: 170- 180 °C; sütési idő: 20 perc.
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 dkg. vaj vagy margarin
- 2 db. tojás
- 25 dkg. cukor
- 2 dl tej
- 25 dkg. liszt
- ½ csomag sütőpor
Töltelék:
- 1 kg. magozott meggy
Elkészítése:
A tésztához a vajat, a cukrot és a tojást habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet, és a sütőport, géppel jól kidolgozzuk. Kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe öntjük. Rászórjuk a meggyet és megsütjük.
Megjegyzés:
A meggyet érdemes belisztezni , hogy ne üljön a sütemény aljára.
Hozzávalók:
Tészta:
- 8 dkg. zsír/ 12 dkg. margarin
- 25 dkg. cukor
- 2 db tojás
- 38 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl. tej vagy tejföl ( joghurt, kefir)
- 1 cs. vaníliás cukor
Töltelék :
- 50- 60 dkg. magozott meggy
Elkészítése:
A zsír vagy a vajat a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a tejet vagy tejfölt, összekeverjük. Zsírozott lisztezett, magas falú tepsibe öntjük. Megszórjuk a meggyel, előmelegített sütőben megsütjük 180 ºC – on.
Tálalás:
Nagyobb kockákra vágjuk, megszórjuk porcukorral.
Megjegyzés:
Meggy helyett használhatunk: cseresznyét, szilvát, almát (nagyobb darabokra vágva)
Hozzávalók:
- 4 db. tojás
- 30 dkg. cukor
- 180 ml. joghurt
- 0,5 dl olaj
- 20 dkg. lisz
- ½ cs. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kg. meggy
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral felverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a lisztet , a sütőport és legvégül a tojások felvert habját és a reszelt citromhéjat. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, megsütjük 180 ºC- on.
Hozzávalók:
- 5 db. tojás
- 30 dkg. cukor
- 30 dkg. finomliszt
- 1 dl. tej
- 1 dl. olaj
- 1 csomag sütőpor
- 3- 4 evőkanál mák
- 30 dkg. meggy magozva
Elkészítés:
A tojás fehérjéket kemény habbá verjük, 15 dkg. cukorral. A lisztet, sütőport, a cukor másik felét, a tojások sárgáját fehéredésig keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és az olajat. Végül a tojások felvert habját és a mákot. Kikent- lisztezett tepsibe öntjük, beleszórjuk a meggyet. előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg. liszt fele búza-, fele rétesliszt
- 3 db. tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 25 dkg. porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
A tetejére:
- 50 dkg. magozott meggy
- 20 dkg. szeletelt mandula
- őrölt fahéj
- porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük. sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére szórjuk a meggyet, majd meghintjük az fahéjas porcukorral elkevert mandulával. 180 ºC megsütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg. liszt
- 3 dl. tej
- 3 dkg. élesztő
- 1 tojás
- 1 nagy evőkanál libazsír
- 2- 3 evőkanál cukor
- ½ citrom reszelt héja
- só
A töltelékhez:
- 1 üveg meggy befőtt lecsepegtetve
- 10 dkg. durvára vágott dió
- 3- 4 evőkanál cukor
A tetejére:
- Porcukor
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk hozzáadunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk megfutni. A lisztet átszitáljuk hozzátesszük a tészta többi hozzávalóit és a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, a duplájára keverjük. Egy tepsit kibélelünk, majd a megkelt tésztát át gyúrjuk és a tepsibe nyomkodjuk. Megszórjuk a lecsepegtetett meggyel. 20 percig kelesztjük. Ha megkelt meghintjük a dióval, rászórunk kristálycukrot. Előmelegített sütőben megsütjük.
Tálalás:
Nagyobb szeletekre vágva, langyosan porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg. liszt
- 20 dkg. margarin
- 1 tojás sárgája
- só
- 1 kk. fahéj
- 2 cs. vaníliás cukor
- tejföl
- 2 evőkanál kristálycukor
- ¾ cs. sütőpor
A töltelékhez:
- 1- 1,5 kg. magozott meggy
- 25 dkg. tehéntúró
- 1 ek. búzadara
- 1 tk. fahéj
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2- 3 ek. kristálycukor
- 1 tojásfehérje
- 5 -10 dkg. keserű csokoládé
Elkészítés:
A meggyet lecsepegtetjük, kinyomkodjuk. Összekeverjük a túróval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, búzadarával. A keserű csokit kisebb darabokra törjük, tojásfehérjéből kemény habot verünk, s mindkettőt a meggyes töltelékhez keverjük. A lisztet összekeverjük a sóval, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a sütőporral és elmorzsoljuk benne a vajat és a tojássárgáját. Annyi tejfölt ( kb.0,5 ek.) teszünk hozzá, hogy a tészta szépen összeálljon. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, vajazott lisztezett tepsibe terítjük. Villával megszurkáljuk, ráterítjük a meggyes tölteléket, majd ráterítjük a másik tésztát is kinyújtjuk és a töltelékre terítjük. Villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha megsült porcukorral, barna cukorral- ki hogyan szereti- megszórjuk, ha langyosra hűlt felszeleteljük.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg. liszt
- 25 dkg. margarin
- 12 dkg. porcukor
- 1 tojás
- fél csomag sütőpor
- reszelt citromhéj
- csipet só
- 1- 2 ek. tejföl
A töltelékhez:
- 2 cs. főzős vanília puding
- 50- 60 dkg. meggy
- 10 12- dkg cukor
- fahéj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk ( a tejfölből annyit teszünk, hogy könnyen gyúrható legyen), hűtőbe tesszük. A meggyet a cukorral és a fahéjjal feltesszük főni (takarékon). A pudingot 2dl vízzel kikeverjük és a meggyre öntjük, pár percig forraljuk.Ha a gyümölcs nem engedett elég levet pótolhatjuk egy kevés vízzel ( kb. 5 dl. legyen), hagyjuk hűlni. A tésztát kettévesszük, az egyik felét kinyújtjuk és a tésztát elősütjük kb. 10- 15 percig. A maradék tésztát csíkokra vágjuk. Az elősütött tésztára tesszük a meggyes tölteléket és az elősütött tésztára terítjük, rácsosan lefedjük. tojássárgával megkenjük és 160 ºC- on 30- 40 percig sütjük.
Hozzávalók:
- 30 dkg. liszt
- 23 dkg. vaj+ 2 ek. olvasztva
- csipet só
- 20 dkg cukor + 1 ek.
- 1 kg. meggy
- 1 ek. citrom lé
- 3 ek. étkezési keményítő
- 1 ek. vanília kivonat vagy vaníliás cukor
- 1 ek. tej
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat, 1 evőkanál cukorral, csipet sóval és 4-5 ek. hideg vízzel összegyúrjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A meggyet kimagozzuk, a 20 dkg. cukrot, csipet sót, a vaníliát, az étkezési keményítőt, az olvasztott vajat és a tejet, elkeverjük. A tészta 2/3- át kerek formára nyújtjuk,- óvatosan mert szakadhat- a piteformába terítjük (22 cm átmérő), kézzel cakkozzuk meg a szélét. A tölteléket a tésztára öntjük. A maradék tésztát felcsíkozzuk és rácsosan a töltelékre tesszük. 180 ºC- on 10 percig fedetlenül, utána letakarjuk és 60 percig sütjük. Akkor van kész, ha a töltelék finoman kibugyog a réseken keresztül.
Tálalás:
Melegen tálaljuk, vanília fagylalttal.
További meggyes pite receptek:
- Almás -Túrós – meggyes pite
- Az igazi meggyes pite
- Bajor meggyes pite
- Beledobálós meggyes pite
- Csokoládés meggyes pite
- Diétás joghurtos-meggyes pite
- Diétás meggyes pite túróval
- Dióhabos meggyes pite
- Édes mama meggyes pitéje
- Fényes joghurtos meggyes pite
- Fordított meggyes pite
- Habos rácsos meggyes pite
- Mágnás meggyes pite
- Meggyes gesztenyés pite
- Meggyes pite diós, kakaós
- Meggyes pite extra gyors
- Meggyes pite pudingos töltelékkel
- Mogyorókrémes – meggyes pite
- Tejbegrízes- meggyes pite
- Vaníliakrémes meggyes pite
Meggyes pite receptek, forrás:
Kép forrás:
Hozzávalók 12 db.- hoz:
A tésztához:
- 2 db. tojás
- 12 dkg. cukor
- 0,8 dl olaj
- 2 dl főzőtejszín
- 25 dkg finomliszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 mk. szódabikarbóna
- 3 ek. keserű kakaópor
- 3 ek. csokireszelék
- 20 dkg. meggy magozott, felezett
Az öntethez:
- tejszínhab
- piros ételfesték
- meggylikőr (konyakmeggy aroma)
Díszítéshez:
- 12 szem meggy
Elkészítése:
A tojást a cukorral habosra keverjük, olajat, majd tejszínt csurgatunk bele. A lisztet a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaót és a csokireszeléket összekeverjük és a tojáskeverékhez adjuk. A meggyet a tésztához adjuk. Egy közepes muffin sütő mélyedéseit margarinnal kikenünk (papírkosárkával béleljük). Előmelegített sütőben 180 ºC- on ( légkeverésesben 165 ºC ) 18- 20 percig sütjük. Formában hagyjuk 10 percig. Az öntett hozzávalóit összekeverjük, és a kihűlt muffint meglocsoljuk. 12 szem meggyel díszítjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg. liszt
- 15 dkg. liszt
- 1 tojás
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor
- 3 ek. kakaó
- 2 dl kefir vagy tej
- 1 ü. meggy befőtt, magozva
Elkészítése:
A sütőt melegítsük 180 º C- ra. A tojást a vajjal és a cukorral habosra keverjük. A lisztet a kakaóval és a sütőporral keverjük, majd a tojáshoz keverjük. Kiadagoljuk és megsütjük.
Hozzávalók:
- 30 dkg. meggy magozva
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg. vaj
- 15 dkg. cukor
- 3 tojás
- 15 dkg joghurt (natúr)
- só
Elkészítés:
Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást , a vaníliás cukrot és a sót, végül a joghurtot a sütőporos liszttel. A tésztába keverjük a félbevágott meggyszemeket.Kibéleljük a sütőformát muffin papírral, megsütjük előmelegített sütőben 20 percig.
Meggyes muffin receptek:
képpel:
Feketeerdő muffin- meggyes csokis muffin
Karácsonyi diós – meggyes muffin
Mandulás meggyes muffin – liszt nélkül
Meggyes muffin ( gluténmentes)
Rumos meggyes muffin málnás joghurttal
kép nélkül:
Forrás:
Kép forrás:
Hozzávalók:
- 1 cs. leveles tészta
- 50 dkg. tehéntúró
- 1 ü. meggy befőtt (magozva)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. cukor
- 1 tojás
- 1 vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A túrót a tojással, cukorral, a vaníliás pudingporral és a citrom héjával elkeverünk. A leveles tésztát kitekerjük, zsírpapírral együtt. A tölteléket a közepébe halmozzuk. A lecsepegtetett meggyszemeket a töltelékre terítjük. A leveles tésztát felhajtogatjuk, meg nedvesítjük, hogy összetapadjon, majd zsírpapírral együtt tesszük egy nagyméretű tepsibe. 220 ºC sütőben pirosra sütjük 22 percig.
Hozzávalók:
- 50 dkg. meggy vagy 2 ü. meggybefőtt
- 15 dkg. barna nádcukor
- 1 tk. fahéj
- csipet őrölt szegfűszeg
- 1- 2 ek. búzadara
Elkészítése:
A megy levét kinyomkodjuk. Cukorhoz hozzákeverjük a búzadarát, a fahéjat és szegfűszeget és végül a meggyet. Összekeverjük.
Meggyes rétes receptek
Hipergyors meggyes rétes leveles tésztából
Legnépszerűbb almás meggyes rétes
Hozzávalók:
- ½ ü. felezett magozott meggy befőtt
- 20 dkg. liszt
- kb. 3 dl. tej
- 3 db. tojás
- 1 dl. fehérbor
- pici fahéj
- 1- 1 csipet só, cukor
Elkészítés:
A tojássárgát kikeverjük a cukorral, sóval, felváltva a tejet és a lisztet, fahéjat, a bort, tojások kemény habját és végül a meggyet is hozzákeverjük. Olajat hevítünk, s kanalanként adagoljuk a meggyes palacsinta tésztát a serpenyőbe. Vaníliás cukorral, vagy vaníliás mártással kínáljuk.
Megjegyzés:
Meggy helyett használhatunk reszelt almát is.
Meggyes palacsinta receptek
Meggyes palacsinta vaníliás öntettel
Forrás:
Kép forrás:
Hozzávalók
- 25 dkg. margarin
- 6 tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg. liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 kg meggy, magozott
Elkészítés:
A margarint a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. beletesszük a sütőporos lisztet és a tojások felvert fehér habját. kivajazott tepsibe nyomkodjuk, majd elterítjük a meggyet, megszórjuk és megsütjük.
Meggyes piskóták
A legegyszerűbb meggyes piskóta
Fekete erdei meggy torta
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 db. tojás
- 6- 6 ek. cukor és liszt
- 1-1 dl. tej és olaj
- 2 ek. kakaópor
- 1 cs. sütőpor
- só
A tejszínes vaníliás krémhez:
- 1 cs. tejszín ízű pudingpor
- 4 dl. tej
- 3 ek. cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
- 4 ek. meggylekvár
A kakaós tejszínes krémhez:
- 1 cs. csokoládé pudingpor
- 4 dl. tej
- 3 ek. cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
A meggyzseléhez:
- 1 ü. meggybefőtt
- 2 cs. lapzselatin
- ½ dl. cseresznyepálinka
A tetejére:
- 20 dkg. ét tortabevonó
- tejszín
Elkészítése:
Tészta:
A tojásokat kettéválasztjuk, a a tojás fehérjéket kevés cukorral kemény habbá verjük. A tojás sárgákat a cukorral, tejjel, az olajjal és a kakaóporral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a tojások felvert habját. A sütőt előmelegítjük (180 ºC), egy nagy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát beleöntjük, 10- 12 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt hosszában is keresztben is kettévágjuk.
Pudingos töltelékek:
A két pudingot elkészítjük, Felvert habtejszínt,hozzá adjuk a habfixálókat és elosztva a kihűlt pudingokba keverjük.
Meggyes zselé:
Meggybefőttet meggylével együtt tűzre tesszük, hozzáadjuk a lapzselatint, és a pálinkát. Hagyjuk kihűlni.
Torta összeállítás:
Első lap: megkenjük lekvárral.
Második lap: A meggyes zselét a közepére halmozzuk, csokis habos krémmel körbevesszük.
Harmadik lap: A meggyes zselét a közepére halmozzuk, a vaníliás krémmel vesszük körbe.
Negyedik lap: Rátesszük a tetejére, s az oldalát bekenjük a maradék krémmel.
A tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Meggyes torták
Meggyes szívtorta fondant bevonattal
Forrás:
kép forrás:
Meggyes sütemények
A legegyszerűbb diós meggyes bögrés süti
Oldalak ahol még több sütemény található
Meggyes Tamás
Meggyes Tamás Budapesten született 1967 március 7- én. Gimnáziumi tanulmányait Esztergomban végezte. Jogi, politológusi és építőmérnöki pályán is tanult, a diplomát nem szerezte meg.
1989 – ben a Fidesz tagja, 1998- től alpolgármester Esztergomban, következő évben dr. Könözsy László Esztergom polgármestere lemondott, november 9- től ügyvezető polgármester lett. Polgármesternek választották az időközi választáson, amit elődje helyére írtak ki. 2006-tól országgyűlési képviselő, tagja az Önkormányzati és Területfejlesztési bizottságnak.
Esztergomi beruházásai:
- Mária Valéria- híd újjáépítése. 2000 őszén kezdődött ás 2001 október 11- én adták át. EU- támogatással készült a magyar és szlovák befektetéssel.
- 2001- ben, Széchenyi Terv pályázat keretében épült a prímás – szigeti termál- és élményfürdő. Az Aquasziget 2005- ben készült el
- Nagyrészt Eu- forrásból épült át a Széchenyi tér 2006- ban.
- Ószeminárim teljes felújítása 2006 nyarára készült el, egyházi támogatással.
- Szintén egyházi támogatással a Sötétkapu boltívének tisztítását, javítását 2009- ben
2010-ben az önkormányzati választásokon indult, a Fidesz – KDNP esztergomi polgármesterjelöltje, vereséget szenved Tétényi Évától.
Forrás:
Kép forrás:
Meggyes
Meggyes (Višnjevac) Szerb falu, Észak Bácska körzetében. A betelepedett székelyek Istenes, Fogadjisten- nek nevezték. Területe 119 km². Népessége 1948- as adatok szerint 1074 fő volt, a 2002-e s adatoknál már csak 639- en voltak. A falu, Csantavértől északra fekszik. Történelme az 1920 évekig vezethető vissza, Radivojevićevo néven. A Szerb -Horvát- Szlovén Királyság célja volt, hogy Csantavér és Meggyes magyar lakosainak beolvasztása (asszimilálása) volt, ez nem jött össze a hatóságoknak. A letelepedett népcsoportok elkülönültek egymástól. A faluban éltek szerb önkéntesek, magyar őslakosok, dalmáciai és hercegovinai lakosok.
Bácska 1941- ben Magyarország része, a trianoni békeszerződés után azok akik a Délvidékre telepedtek elkellet hagyniuk otthonaikat, a magyar hatóságok rendelete alapján. A II. világháború után a szerb telepesek visszaköltöztek.
A mai lakosság, kis mértékben foglalkozik föld műveléssel, a legtöbben Szabadkára járnak dolgozni.
Forrás:
Kép forrás:
Reméljük tudtunk segíteni.
Kellemes Napot!
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel: