A Pita egy kenyér fajta neve, amely lapos, tölthető, hajtogatható és göngyölhető. Süthető kemencében és tábortűz mellet is egy lemezen. Eredete nagyon messzire nyúlik vissza a történelmünkben. Készülhet kovásszal s nélküle, összetevője is változó és nagyon magas 230-250 °C kell sütni.
Ma már az egész világon szívesen fogyasztják. Itt is, ott is tettek a recepthez egy keveset.
Hozzávalók:
1 csomag élesztő, vagy a gyors emelkedő élesztő
1/2 csésze meleg víz
3 csésze univerzális liszt
1 1/4 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
1 csésze langyos vizet
elkészítés:
Oldjuk fel az élesztőt 1/2 csésze meleg vízzel. Adjunk hozzá cukrot és keverjük, amíg feloldódik. Hadd üljön 10-15 percig, amíg a víz habos. Általános lisztet és a sót nagy tálba. Készíts egy kis fészket liszt közepébe és a feloldott élesztőt öntsd ide. Lassan adjunk hozzá annyi meleg vízzet keverés közben, míg a tészta már nem ragad és rugalmas lesz. Ekkor elkészültünk a gyúrással. Növényi olajjal kenjük be a tészta ‘labdát” és hagyjuk kelni 3 órát. Kétszeresére fog kelni és akkor 10-12 kis golyót formázzunk belőle és lisztel megszórjuk a kis gömböket, majd hagyjuk pihenni 10 percig letakarva. A sütőt melegítsük fel 232°C fokra a sütő lappal együtt. A gömböket nyújtófával körkörösre nyújtjuk kb. 5-6 cm átmérőjű kör és 1/4 hüvelyk vastagság legyen a tészta. Sütőben egyik oldalon 4 percig, majd a másik oldalon 2 percig süssük. Kivéve azonnal tároló zsákba kell helyezni. Kamrában egy hétig, míg mélyhűtőben egy hónapig is eltartható.
Pita receptek: Pita gyros-hoz, Limara péksége: Pita kenyér, Pita 4. recept | NOSALTY – receptek képekkel, Pita kenyér – Eredeti görög recept | Chef a családban, Gesztenye receptjei: Pita kenyér
Tortilla
Már aztékok is készítettek tortillát. Kukorica lisztből készült eredetileg 2 – 3 cm átmérőjű kis lapocskák, melyeket parázson sütöttek meg. Ma már több változata van és lisztből is készítik.
Receptek: Házi tirtilla receptek és töltelékek, Tortilla Espanola – Spanish Food – About.com, Tortilla receptek | NOSALTY – receptek képekkel, Tortilla recept, California Tortilla | Mexican Food Restaurant, Burritos and more.,
Spanyol tortilla recept Verő Juli : Országok ételek című receptkönyvéből.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 3 tojás, 0,5 dl étolaj, 1 kis fej vöröshagyma, só.
A burgonyát meghámozzuk, majd megmossuk, végül vékony szeletekre vágva sózzuk. Az apróra vágott hagymát forró olajban, nyeles serpenyőben megpirítjuk. Mielőtt megsárgulna, adjuk hozzá a burgonyaszeleteket, és a serpenyőt néha megmozgatva süssük- de ne ropogósra- a burgonyát, majd szedjük ki egy tányérba. Az olajat öntsük ki a serpenyőből , csak annyit hagyjunk benne, amennyi éppen hogy bevonja az alját. A tűzre visszatett serpenyőbe öntsük bele a villával felvert, kissé megsózott tojásokat, majd rögtön utána a burgonyát. A serpenyőt rázogatva süssük az ételt, keverni nem szabad. Amikor a tojás kezd megkocsonyásodni, akkor a tűzről levéve borítsunk a serpenyőre egy tányért , amire gyors mozdulattal fordítsuk rá a félig sült tortillát. Óvatosan csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és most a másik oldalát is süssük meg. Forgassuk addig ( kb. kétszer- háromszor) amíg ízlésünknek megfelelő keménységűre sül.
Ezt a Tortillát a gyermekeim és a barátaik, annyira szerették, hogy nem győztem sütni.
Remélem tudtunk segíteni.
Szép napot.
Forrás:
Wikipédia
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel: