A sütő egy átfogó meghatározása az olyan készülékeknek, háztartási eszközöknek, amelyekben valamilyen ételt süthetünk. Vannak elektromos-gáz- és mikrohullámú sütők, sőt, a faszénnel működő grillsütőket is idesorolhatjuk.
Tartalomjegyzék:
A sütő története
Gáz és elektromos sütők
Beépíthető sütők
Mikrohullámú sütő
Egyéb sütők
Tárcsás sütés
A sütő története
Az ősidőkben, amikor még az ember nem használta a tüzet, nem is tudták, milyen csodás változásokat hoz létre a tűz, a sütés az ételek ízében, állagában.
Ami azonban tény: Az ember előbb sütésre használta a tüzet és csak később főzésre. Tehát kimondhatjuk, hogy a sütő egy ősi eszköz ételeink jobbá tételére.
A legelső sütő tulajdonképpen egy átforrósított kő lehetett, aztán ahogy az ember felfedezte, hogy ha a szél ellen védve körbeveszi a tüzet további kövekkel, nem csak a lángokat védi meg a széltől, hanem a hőt is koncentráltabban a „sütő kőre” sugározza.
Az ókori társadalmakban már a tűzhely egyfajta szent helyként tisztelt konyhai vagy szabadtéri építmény volt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sok ókori társadalomban megtalálhatók a tűzhely istennői.
Természetesen hosszú idő telt el az ősi tűzrakó helyektől a mai, modern, programozható sütőkig, de ma már, ha valaki a sütőre gondol, az embernek ezerféle sütő képe jelenik meg az elméjében.
Nézzünk meg néhány sütőt picit közelebbről:
Gáz és elektromos sütők
Legelterjedtebb a gázsütő, amely általában főzőlappal kiegészülve van jelen a konyhákban.
A gázsütők alsó részében általában körben elhelyezett, csőben áramlik a gáz, amely, ha begyújtjuk a sütőt, a csőből apró lyukakon kiáramlik, lángra lobban és égése hatására forrósodik akár 200 celsius fok fölé is a sütő hőmérséklete.
A villanytűzhely sütője hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy elektromos áram forrósítja fel a sütőteret.
Beépíthető sütők
Vannak beépíthető és mobil sütők, amelyek a konyha berendezésébe illeszthetők. De nem csak a hagyományos sütőket lehet ma már a konyhákba építve látni, hanem pl a steak-sütőt, a grillsütőt, a wok-égőt, na és persze a mikrohullámú sütőt is.
Linkek:
www.markabolt.hu
www.olcsobbat.hu
www.mediamarkt.hu
www.arukereso.hu
www.euronics.hu
Mikrohullámú sütő
Mikrohullámú sütőt a magyar háztartásokban a 80-as évek elejétől használnak. A készüléket azonban jóval korábban, 1946-ban találta fel Percy Spencer amerikai mérnök, teljesen véletlenül. Épp egy radar alkatrészen dolgozott, amikor a csokiját letette az egyik mikrohullámokat kibocsátó szerkezet mellé. A csoki pillanatok alatt folyadékká olvadt.
A készülék körül sok vita folyt és folyik napjainkban is, mivel a mikrohullámok egészségre ártalmasak lehetnek. Amikor bekapcsoljuk a mikrohullámú sütőnket, tulajdonképpen az történik, hogy a mikró belterében elkezdenek a 2,45 GHz frekvenciájú elektromágneses hullámok cikázni és az útjukba kerülő anyagokat rezgésbe hozzák. Annak köszönhető, hogy pl nem olvad el a porcelán, vagy bizonyos műanyagok, hogy a mikrohullám csak a poláros molekulájú anyagokra hat ilyen módon a mikrohullám.
www.lg.com
www.team.ihinet.hu
www.hobbielektronika.hu
http://www.eon.hu/Mikrohullamu_sUtok
www.muszakinetplaza.hu
Egyéb sütők
Nyársra húzva, parázs fölött forgatva már ősidők óta sütnek nyulat, vadmadarakat, malacot, de akár ökröt is. Napjainkban ismét divatba jött az ökörsütés, amelyet általában nagy népünnepélyek alkalmával sütnek, és fogyasztanak igen nagy kedvvel az emberek (pl. Kevi Juhászfesztivál).
A szalonnasütés, kerti grillezés igen kedvelt nyári program. Ilyen sütések alkalmával faszénnel, vagy gázzal működő kerti grillsütőt, vagy sütőtárcsát használnak a különböző húsok és zöldségek sütéséhez, valamint egyszerű nyársat, amelyet kézben tartva , a parázs fölött forgatva a szalonna, vagy kolbász sütéséhez.
Tárcsás sütés
A tárcsás sütés nem régi találmány. Néhány éve jelent meg a leleményes grillezők világában. A tárcsa tulajdonképpen a mezőgazdaságban használt földművelő eszköz egy eleméből készült eredetileg, de ma már direkt készítik a wok-hoz hasonlító sütő eszközt, amely enyhén homoró kialakítása miatt remekül használható kerti sütögetések alkalmával. A tárcsa közepébe olajat, vagy zsírt önthetünk, amelyben akár krumplit is süthetünk, miközben a tárcsa szélein sülhet a hús, a kolbász, illetve a zöldségek. Így egyszerre elkészül a köret és a hús is.
Tárcsás hús sütése:
Linkek:
Grill-es-kerti-parti
www.landmann.hu
www.lfg.hu
www.profigrill.hu
A szerkesztő ajánlása: Olvassa el az alábbi cikkeket is!
Remélem, tudtunk segíteni.
Szép napot kíván:
az FK-Tudás csapata
www.fk-tudas.hu
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel: