Zöldbabfőzelék

Zöldbabfőzelék

Elkészítése: A gyenge zöldbabot szálkájától megtisztítjuk, kockára, vagy hosszára vékony csíkokra vágjuk. Sós vízben főzzük, ha puha, készítünk zsíros sárgás rántást, kis finomra vágott hagymával, finomra vágott petrezselymet, paprikát hozzátéve, feleresztjük a babbal.

Hozzávalók:

  • Zöldbab 1.5 kg,
  • zsír 15 dkg,
  • zöldpetrezselyem 1/2 csomó,
  • hagyma 1/4 fej,
  • liszt 2 kanál,
  • paprika, só 1-1 késhegynyi,
  • ecet 1/2 kanál,
  • tejföl 2 dl.

 photo (3)

Ezzel felforr, azután kis ecetet és tejfölt öntünk hozzá.

További információk:

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/fozelekek/zoldbabfozelek

http://nagyikonyhaja.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1179890

http://www.tutireceptek.hu/magyaros-zoldbab-fozelek

http://www.kajarecept.info/zoldbabfozelek/

http://www.osszesrecept.hu/k/z%C3%B6ldbabf%C5%91zel%C3%A9k.html

 

Tejfölös zöldbabfőzelék

Tejfölös zöldbabfőzelék

Tejfölös zöldbabfőzelék

Hozzávalók:

  • kb. 1,6 literhez:
  • 75 dkg zsenge vajbab tisztítva, darabolva
  • 2-3 babérlevél
  • kb. 3 púpozott evőkanál liszt (attól függ, ki milyen sűrűn szereti)
  • 3-4 evőkanál

    olaj

  • 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • 2-3 dl tejföl
  • kevés ecet
  • kevés cukor

Elkészítés:

A zöldbabot annyi vízben főződ, amennyi éppen ellepi, sóval, babérral puhára főzöm.

Közben a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.

Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén hozzáadom a petrezselymet, de azzal már nem főzöm.

További információk:

http://www.stop.hu/eletmod/tejfolos-zoldbabfozelek/1068485/

http://www.teletalmagazin.hu/konyha/receptek/fozelekek/tejfolos_zoldbabfozelek__1756

http://www.osszesrecept.hu/k/tejf%C3%B6l%C3%B6s-z%C3%B6ldbabf%C5%91zel%C3%A9k.html

http://www.osszesrecept.hu/k/tejf%C3%B6l%C3%B6s-z%C3%B6ldbabf%C5%91zel%C3%A9k-recept.html

Tejfölös zöldbabfőzelék sertéspörkölttel

Tejfölös zöldbabfőzelék sertéspörkölttel

Tejfölös zöldbabfőzelék sertéspörkölttel

hozzávalók 2 főre
  • 500 g zöldbab
  • kis pohár tejföl
  • 5 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • só, ételízesítő
  • 500 g sertéshús
  • 1 nagy hagyma
  • pirospaprika
  1. A zöldbabot feltesszük egy lábasban főni annyi vízben, amennyi épp ellepi, kicsit megsózzuk. Takarék lángon főzzük.
  2. Amíg a zöldbab megpuhul, megmossuk a kockára vágott sertéshusit és a megpucolt hagymát. Az utóbbit kockára vágjuk, kis olajon megpároljuk.
  3. Ha kész, beleteszünk 2 ek pirospaprikát, sót és a husidarabokat. Összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 40 perc alatt megfő.
  4. Ha zöldbab megfőtt, külön egy kisebb lábasban rántást készítünk. Ha liszt kicsit barnás lesz, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tejfölt.
  5. Kicsit a zöldbab levéből rámerünk, jól elkeverjük, és ráöntjük. Forralunk rajta egyet, és már kész is.

További információk:

 http://serpenyo.hu/recept/zoldbabfozelek__sertesporkolttel/6544

http://eletmod.hirszemle.net/tejfolos-zoldbabfozelek-sertesporkolttel-recept

http://www.tangoetterem.hu/napi-etlap/2013-08-12-hetfo/17743/

http://petrezselyem.com/zoldbabfozelek-sertesporkolttel/

 

Források:

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/fozelekek/zoldbabfozelek

http://www.tutireceptek.hu/magyaros-zoldbab-fozelek

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni."

Julian Barnes

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.