Zöldbabfőzelék
Elkészítése: A gyenge zöldbabot szálkájától megtisztítjuk, kockára, vagy hosszára vékony csíkokra vágjuk. Sós vízben főzzük, ha puha, készítünk zsíros sárgás rántást, kis finomra vágott hagymával, finomra vágott petrezselymet, paprikát hozzátéve, feleresztjük a babbal.
Hozzávalók:
- Zöldbab 1.5 kg,
- zsír 15 dkg,
- zöldpetrezselyem 1/2 csomó,
- hagyma 1/4 fej,
- liszt 2 kanál,
- paprika, só 1-1 késhegynyi,
- ecet 1/2 kanál,
- tejföl 2 dl.
Ezzel felforr, azután kis ecetet és tejfölt öntünk hozzá.
További információk:
http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/fozelekek/zoldbabfozelek
http://nagyikonyhaja.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1179890
http://www.tutireceptek.hu/magyaros-zoldbab-fozelek
http://www.kajarecept.info/zoldbabfozelek/
http://www.osszesrecept.hu/k/z%C3%B6ldbabf%C5%91zel%C3%A9k.html
Tejfölös zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
- kb. 1,6 literhez:
- 75 dkg zsenge vajbab tisztítva, darabolva
- 2-3 babérlevél
- kb. 3 púpozott evőkanál liszt (attól függ, ki milyen sűrűn szereti)
- 3-4 evőkanál
olaj
- 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- 2-3 dl tejföl
- kevés ecet
- kevés cukor
Elkészítés:
A zöldbabot annyi vízben főződ, amennyi éppen ellepi, sóval, babérral puhára főzöm.
Közben a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.
Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén hozzáadom a petrezselymet, de azzal már nem főzöm.
További információk:
http://www.stop.hu/eletmod/tejfolos-zoldbabfozelek/1068485/
http://www.teletalmagazin.hu/konyha/receptek/fozelekek/tejfolos_zoldbabfozelek__1756
http://www.osszesrecept.hu/k/tejf%C3%B6l%C3%B6s-z%C3%B6ldbabf%C5%91zel%C3%A9k.html
http://www.osszesrecept.hu/k/tejf%C3%B6l%C3%B6s-z%C3%B6ldbabf%C5%91zel%C3%A9k-recept.html
Tejfölös zöldbabfőzelék sertéspörkölttel
- 500 g zöldbab
- kis pohár tejföl
- 5 ek olaj
- 2 ek liszt
- só, ételízesítő
- 500 g sertéshús
- 1 nagy hagyma
- pirospaprika
- A zöldbabot feltesszük egy lábasban főni annyi vízben, amennyi épp ellepi, kicsit megsózzuk. Takarék lángon főzzük.
- Amíg a zöldbab megpuhul, megmossuk a kockára vágott sertéshusit és a megpucolt hagymát. Az utóbbit kockára vágjuk, kis olajon megpároljuk.
- Ha kész, beleteszünk 2 ek pirospaprikát, sót és a husidarabokat. Összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 40 perc alatt megfő.
- Ha zöldbab megfőtt, külön egy kisebb lábasban rántást készítünk. Ha liszt kicsit barnás lesz, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tejfölt.
- Kicsit a zöldbab levéből rámerünk, jól elkeverjük, és ráöntjük. Forralunk rajta egyet, és már kész is.
További információk:
http://serpenyo.hu/recept/zoldbabfozelek__sertesporkolttel/6544
http://eletmod.hirszemle.net/tejfolos-zoldbabfozelek-sertesporkolttel-recept
http://www.tangoetterem.hu/napi-etlap/2013-08-12-hetfo/17743/
http://petrezselyem.com/zoldbabfozelek-sertesporkolttel/
Források:
http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/fozelekek/zoldbabfozelek
Jól néz ki, megcsinálom 🙂
Kipróbáltad már Judit? Milyen lett? Én is gondolkozom rajta, hogy elkészítsem. 😀