A piskóta nagyon sok sütemény, édesség alapja. Készül belőle torta, rolád, különböző töltött és ízesített változata van, de porcukorral,önálló sütiként is nagyon ízletes.
A piskótát Európában a 16. századtól ismerik. Hozzánk a 17. században Bécsből jutott el ez a ma már világszerte jól ismert és közkedvelt sütemény.
Az alaptészta roppant egyszerű, hiszen csak 3 összetevőből áll, tojásból, cukorból és lisztből.
Persze, -„Ahány ház, annyi szokás”- nagyon sokféle elkészítési módja van. Japántól Angliáig, Ausztráliától Amerikáig szinte minden országban sütnek piskótát. Van, aki sütőport tesz bele, van, aki vajat, de a liszt, a tojás és a cukor állandó „szereplők”.
Piskóta alaptészta:
Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt.
Természetesen több tojásból is készülhet. Lényeg, hogy az arányok ne változzanak. Ahány tojás, annyi evőkanál cukor és annyi evőkanál liszt szükséges a piskótához.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosra kavarjuk.
A fehérjét kemény habbá verjük. (A habba tehetünk egy csipetnyi sót.)
Ezt követően a cukros sárgájához keverjük óvatosan a fehérjét, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot, majd hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan közévegyítjük.
Érdemes először a fehérjének csak egyharmadát a masszához keverni, hogy lazább legyen, így a maradék habot könnyebb óvatosan belekavarni.
Az így elkészült masszát sütőpapírral bélelt kerek, vagy szögletes formába tesszük és 180 fokon sütjük. Sütés közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki, mert a piskótánk összeeshet.
A 6 tojásból készült piskóta kb. 20-25 perc alatt sül meg.
Angol piskóta
Az angol piskóta,(sponge) egészen más, mint az általunk piskótaként ismert tészta. Más, de egyszerűbben elkészíthető.
Az angolok a 17. századtól sütnek piskótát, leghíresebb piskótájuk a Victoria sponge, amely egy málnalekvárral töltött piskóta. Nevét onnan kapta, hogy Viktória királynő kedvenc teasüteménye volt.
Íme a recept:
Hozzávalók: 4 tojás, 225 gr a következő alapanyagokból: sütőporos liszt, puha vaj vagy Rama, kristálycukor. Esetleg 1-2 tk extra sütőpor. Ízlés szerint kakaóval, vaníliával, citromhéjjal ízesíthető.
Egyszerű sponge: konyhai kézi mixerrel mindent egyszerre elkeverünk (akkor jó, amikor a tészta könnyen lepotyog egy fakanálról), majd a hagyományos módszer alapján kisütjük. 5 percig hűlni hagyjuk, mielőtt a formából kiborítanánk.
Puhább sponge elkészítése: mixerben a cukrot a puha vajjal fehér krémmé verjük (kb 5 perc), majd egyenként hozzáadjuk egy csészében kissé felvert tojásokat (mint a majonéz készítésénél) majd végül kézzel, folyamatosan hozzászórjuk a lisztet, és lassan elkeverjük (spatulával vagy mixerrel alacsony fokozatra állítva). Ha a tészta lassan leesik a spatuláról, akkor jó az állaga. A tésztát két 20 centis kivajazott és kibélelt tepsibe töltjük, majd 180 fokon 25 percig sütjük. 5 percig hűlni hagyjuk, rácsra kifordítjuk. Ez a verzió magasabb és lazább állagú lesz.
Piskótatekercs
A piskótatekercs elkészítésének legnehezebb része a törés nélküli feltekerés. Az alábbiakban hasznos tanács olvasható a „törésmentes feltekerés” módszeréről.
6 tojásból a szokott módon(fentebb olvasható) piskótatésztát készítünk,annyi különbséggel, hogy egy sütőport is keverünk a liszthez,bár ez ki is maradhat.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Ha megsült, néhány percig a sütőben hagyjuk, majd onnan kivéve óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ezt követően egy hideg, nedves konyharuhára tesszük és óvatosan feltekerjük.
Így hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan kitekerve megkenjük a kívánt töltelékkel (lekvár, vajas krém, gesztenyekrém, stb..) és a konyharuha nélkül visszatekerve már kész is van a piskótatekercsünk. Tálalhatjuk porcukorral megszórva, vagy bevonva krémmel.
Vizes piskóta
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál víz
8 evőkanál liszt
Elkészítés:
A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a vizet. Együtt továbbkavarjuk még 10-15 percig, majd félretesszük és a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Ezt követően óvatosan beledogozzuk a cukros keverékbe,majd hozzászitáljuk a lisztet, közben továbbra is óvatosan, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal , hogy a lehető legkevésbé törjön össze a tojáshab.
Tetszés szerinti, sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos piskótát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jól átsült, tűpróbával ellenőrizzük.
A piskótából készült sütik tárháza végtelen.. Vannak jól kipróbált receptek, amelyekből az alábbi linkekre kattintva kedvére válogathat bárki, de bátran lehet önállóan kitalált töltelékekkel is próbálkozni. Akár így, akár úgy, ha piskótát sütünk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a siker garantált! A piskótát szinte mindenki szereti. J
További piskótarecepteket itt talál:
Reméljük, tudtunk segíteni.
Szép napot kíván:
az Fk-Tudás csapata
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel: