Hópehely
Az időjárási változások következtében, az évszakok váltakozásával különböző éghajlati öveken más-más jelenségekkel számolhatunk. A mérsékelt égöv országaiban élők klasszikus értelemben a 4 évszak váltakozását szokták meg. Ezek a tavasz, nyár, ősz, tél. Mindegyik évszakra sajátos hőmérséklet, csapadék jellemzőek. Télen mindig esik a hó, hideg van. A téli csapadék egyik formája a hó, amely hópelyhekből áll. Mióta az ún. globális felmelegedés tanúi és elszenvedői vagyunk, azóta úgy látszik, mintha felborult volna az évszakok rendje. Bolygónk északi sarkpontján lévő jéghegyek olvadásnak indultak, amely az emberiség számára sokféle, elsősorban negatív következményekkel jár.
Hópehely
Ez a szócikk a hópehely kialakulásáról, számos megjelenési formájáról fog szólni. Ezen kívül a hópehelyforma számos lehetőséget rejt dekorációs és más tekintetben. Ezt próbálom közzétenni.
Tartalomjegyzék
A hópehely kialakulása
A csapadék a levegő vízpára tartalmából kicsapódással keletkező folyékony vagy szilárd halmazállapotú víz. A csapadék eső, jégeső , ónos eső, dér , hó stb. formájában jelenhet meg a Földön.
Ha a hűlő levegőben felhő vagy köd alakul ki, valamint a levegő hőmérséklete eléri a harmatpontot (az a hőmérséklet, amire le kell hűlnie a levegőnek ahhoz, hogy a benne lévő víz vízgőzzé csapódhasson ki), akkor a pára kiválik, látható lesz, csapadék keletkezik. Minden csapadék jégkristályból lesz, de hogy miként ér földet, az a felszín közelében lévő hőmérséklettől függ. Ha a felszín közelében lévő hőmérséklet fagypont közeli, akkor a csapadék hó formájában ér a földre. A hó hókristályokból áll, amelyek hatszögletű formát vesznek fel. A hópelyhek tulajdonképpen páracseppek, amelyek megnőnek a környező páracseppek vonzása miatt.
Azt mondják, nincs két egyforma hópehely. A tudósok szerint a nagy hópelyhekre igaz ez, de a kisebbeknél előfordul az egyforma alak.
Ez a videó megmutatja, hogyan alakul ki a hópehely:
Hópehelyformák
Wilson Bentley több mint 10 éve tanulmányozza a hópelyheket. Le is fotózta őket, de egyformát nem talált közöttük. A Bentley Múzeumban, Amerikában megtekinthetik az érdeklődők a hópelyhekről készült fotókiállítást. A következő linken további információkat találhatunk: snowflakebentley.com
A természet alkotta hópehely-képekben gyönyörködhetnek itt:
További információk:
Megfejtették a hópehely matematikáját
Dekorációs lehetőségek
A hópehely a téli időszakban dekorációként sokféleképpen hasznosítható. A tél, a karácsony közeledtével egyszer csak azt vesszük észre, hogy a boltok kirakataiban a hópehelytől a csillagig, a színes, csillogó díszektől a szilveszteri szerpentinig láthatunk szebbnél szebb díszeket. Mi is felkészülhetünk, ráhangolódhatunk erre az időszakra, ha saját magunk készítünk díszeket. Ezek olcsóbbak is, mintha készen vásárolnánk meg. Ugyanakkor a kis- és nagygyermekes családokban, az iskolákban, óvodákban sokféle szabadidős, időkitöltő tevékenység épülhet a téli díszek elkészítésére. Néhány karácsonyi sláger szól a háttérben, s máris felkészültünk lelkileg is a karácsonyra, a télre. Igaz, a karácsony már elmúlt, de lesz jövőre is. A következőkben néhány ötletet szeretnék megosztani Önökkel, hogyan lehet díszeket készíteni különböző alapanyagokból. Jó szórakozást és főleg hasznos időtöltést kívánok.
Hópelyhek papírból
Quilling hópehely karácsonyfadíszként, egyedi képeslap készítéséhez
Hópehely 3D-ben
Plusz: mommo.hu
Hópehely gyöngyből
Karácsonyfa horgolt hópelyhekkel, angyalkákkal, díszekkel:
Minden, ami hópehely
Hópehely cukrászda
Ha édesszájú, vagy csak egy kis kényeztetésre vágyik az ízlelőbimbójuk, látogassák meg a Hópehely cukrászdát Budapesten, a XIX. Kerületben, az Ady Endre út 97. szám alatt, nem messze a Fodrászati Múzeumtól. (lásd: Csatos)
Ehetnek itt különleges olasz fagylaltot, melynek alapanyagai egy olasz fagylaltkészítő cégtől származnak, s a legnagyobb gondossággal készítik el a hűsítő nyalánkságot. A sütemények széles választékával várják az idelátogatókat. Rendelhetnek tortákat, vagy megkóstolhatják az itt készített olaszos kávét is, amely az olasz Lamborghini cégtől: lamborghinicoffee.hu származik.
A cukrászda elérhetőségei:
Telefon: 06/30 924-2188.
E-mail: pallagwald@t-online.hu
Honlap: hopehelycukraszda.hu
Téli nyitva tartás 2014. március 15-ig 10-19 óráig.
Hópehely Kft.
A tiszta levegő biztosításához hűtésrendszereket, valamint számítástechnikai termékeket forgalmazó cég.
Ajánlataik közt költségkímélő, hatékony légtechnikai rendszerek találhatók meg a tervezéstől a szervizelésig. Számítástechnikai ajánlatuk a komplett számítógéptől annak tartozékáig, valamint notebook szervizük áll mindenki rendelkezésére.
Elérhetőségeik:
Címük: 4634 Aranyosapáti, Kossuth u. 67/b.
Telefon: 06/70 77-82-933
E-mail: info@hopehely.com
Honlap: hopehely.com
Sütemény receptek
Hozzávalók 8 adaghoz.
Tészta:
50 dkg liszt
2.5 dl tej
7 dkg cukor
4 dkg élesztő
5 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
1 db tojássárgája
Töltelék:
15 dkg nutella
Tészta elkészítése:
Egy tálba beleöntjük a lisztet, margarint, vaníliás cukrot és a tojásokat. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és a cukorral, majd a lisztes keverékhez adjuk. Jól összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő cipóra osztjuk. Egy tepsit vagy nagyobb tortaformát (28 cm) kibélelünk sütőpapírral.
Az első cipóból 28 cm kört formázunk, majd áthelyezzük a tepsire. Megkenjük a Nutella 1/3-val. A második és a harmadik cipóval is ugyanígy járunk el. Az utolsóval pedig befedjük az egészet.
A tészta közepébe egy poharat helyezünk, csak idáig fogjuk bevágni a szeleteket (a közepe egyben marad). 16 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és egy lisztbe mártott késsel felszeleteljük.
Az első szeletet kétszer megcsavarjuk jobb oldalra, majd a tőle balra levőt kétszer balra. Az így kapott 2 sodort rudat összeillesztjük. A további szeletekkel is hasonlóan járunk el. Kettesével összeillesztjük őket.
Amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk pihenni.
Sütés előtt megkenjük egy kevés tejjel a tetejét. Vigyázzunk, ha sütés közben nagyon pirul, takarjuk le félidőben. Kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Töltelék
Nutella helyett használhatunk más tölteléket is, amihez éppen kedvünk van (lekvár, túró, margarin és fahéj keveréke stb.).
Sütési hőfok: 200°C
Tepsi mérete: 30×30 cm
Egyéb havas süti receptek
Havas hegycsúcs sütés nélkül.
Havas szelet nemcsak karácsonyra, nemcsak télen.
Hópehely háttérképek
Hópehely háttérképeket talál itt: kepguru.hu
Ezeket a képeket letöltheti számítógépére, elküldheti képeslapként, vagy csak képként, lájkolhatja a közösségi oldalakon, sőt hasonló képeket talál a megadott oldalon.
Dalok a hópehelyről
Gyerekeknek:
Felnőtteknek:
Delhosa Gjon: Szállj kicsiny fehér hópehely
Szállj kicsiny fehér hópehely
Boldog Karácsony éjjelén
A Hold is szebben ragyog
És a fénylő csillagok
Most mint,Karácsony köszön.
Szállj kicsiny fehér hópehely
A szeretet csodás ünnepén
A csendes éjjel vigyáz,hát szállj,
Sose múljon el ez a varázs.
Szállj kicsiny fehér hópehely
Szállj kicsiny fehér hópehely
Boldog Karácsony éjjelén
A csendes éjjel vigyáz,hát szállj,
Sose múljon el ez a varázs.
5 kérdés, 5 válasz
1. Hogy keletkezik a hópehely? – A levegő páratartalmából kicsapódó, a fölhöz közeli alacsony hőmérséklet miatt szilárd formában, vagyis hó formájában lehulló csapadék.
2. Hányféle formájú lehet a hópehely? – Két egyforma hópehely nem létezik. A tudósok szerint a kisebb hópelyhek lehetnek egyformák.
3. Mire lehet a hópehelyformákat használni? – Gyönyörű dekorációs lehetőségeket rejt magában a forma.
4. Milyen technikákkal lehet hópelyhet készíteni? – papírból kivágással, papírhajtogatással, gyöngyfűzéssel, horgolással, stb.
5. Mi viseli a hópehely nevet? – cukrászda, cég, sütemény stb.
A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:
Reméljük, tudtunk segíteni.
További szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata!
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel: