A kacsacomb a kacsa egyik legfinomabb húsa. Általában sütve fogyasztjuk, a zsíros bőrt a combon hagyva, hosszában vagy négyzetesen bevagdalva azt. Csodás, pirosra sült, ropogós, ínycsiklandó ételt varázsolhatunk belőle.
Tartalomjegyzék:
A kacsacomb
A kacsacomb nagyon egészséges, bár nem kifejezetten diétás baromfihús.
100 gramm kacsahús energiatartalma 135 kcal, fehérje 18,2 gramm, zsír 5,9 gramm, szénhidrát 0,9 gramm . 100 gramm kacsahúsban 77 mg. Koleszterin található. Fontos megemlíteni,hogy található benne B12 vitamin is.
A kacsahús igen népszerű étel hazánkban, az egyik legfinomabb szárnyasként tartják számon. Érdekes módon Európában mégsem fogyasztanak túl nagy mennyiséget belőle.
Ázsiában viszont, főleg Kínában nagyon sok kacsahúst esznek. Jellemző, hogy a világ kacsaállományának több, mint felét Kínában tenyésztik, nevelik.
Franciaországban főként a kacsamáj a népszerű, bár kacsahús fogyasztásban is az élenjáró európai országok közé sorolhatjuk Németországgal, Angliával, a skandináv államokkal és Olaszországgal együtt.
Linkek:
Kacsacomb receptek
Lassan sült kacsacombok
Hozzávalók (4-6 személyre)
6 kacsacomb
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2,5 dl vörösbor
2,5 dl szűretlen, 100 százalékos almalé
6 nagy alma, negyedelve, csumázva
1,5 kg meghámozott, feldarabolt krumpli
só, bors
pár ág kakukkfű, levelek leszedegetve
néhány levél zsálya finomra vágva
egy ágacska rozmaring finomra vágva
Friss zöldfűszerek híján gyakorlatilag bármilyen só és ízfokozómentes fűszerkeveréket rászórhatunk, jó lesz.
1. A kacsacombok bőrét bevagdostam, és egy nagy serpenyőben hármasával előpirítottam őket. Először a bőrös oldalukat sütöttem 7 percig közepes lángon, aztán fordultak, és újabb hét percet kapott a másik oldal.
2. Amikor ez megvolt, előkészítettem a nagy sütőtepsit, és rátettem, bőrös oldallal fölfelé a combokat. Körészórtam az elnegyedelt hagymákat, és a fokhagymagerezdeket. A húst sóztam, borsoztam, és belemasszíroztam a bevagdosott, megpirult bőrbe a fűszereket. Köréöntöttem a bor és az almalé kétharmadát. Mostanra az alma és a krumpli kivételével minden sorra került, azokhoz viszont még nem kell nyúlni.
3. Az egészet jó szorosan lefóliáztam, és betettem a 150 fokos sütőbe (alsó-felső, nem légkeverés), másfél óráig nem kell hozzányúlni.
4. Mielőtt letelt volna a másfél óra, megpucoltam és felvagdostam a krumplit, előkészítettem az almanegyedeket.
5. Az almát és a krumplit a kacsa köré szórtam, a krumplidarabokat megsóztam. Aláöntöttem a maradék bort, almalevet. Ment rá vissza a fólia, és sült további bő egy órát.
6. Az egy óra elteltével ellenőriztem, puha-e a krumpli. Amikor ez rendben volt, a fóliát levéve pirítottam rá a tetejére.
Forrás: www.divany.hu
Sült kacsacomb vöröskáposztával.
Hozzávalók:
4 db kacsacomb
1 közepes fej vöröskáposzta
6-8 db burgonya (mérettől függően)
Só, bors, majoranna, köménymag ízlés szerint.
1-2 babérlevél, néhány szem borókabogyó, 3-4 teáskanál barnacukor, ízlés szerint borecet.
Étolaj a burgonya sütéséhez és a káposztához (ha van kacsazsír, a káposzta finomabb azzal)
A combokat előkészítjük, a bőrét bevagdaljuk. Beledörzsöljük a majoránnát, sózzuk, borsozzuk.
Bőrével felfelé tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és közepes hőmérsékleten sütőben megpároljuk.
A káposztát legyaluljuk, a krumplit meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Sós vízben megfőzzük.
1 ek. Étolajat vagy kacsazsírt felhevítünk, belekeverjük a káposztát, megszórjuk a köménnyel, és víz nélkül pár percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ne fedje el, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a borókabogyókat.
Lefedve közepes lángon roppanósra pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, összeforraljuk. Tálalásig melegen tartjuk, de már nem főzzük.
A combokról levesszük a fóliát, és magas hőmérsékleten ropogósra sütjük. Egyidejűleg kisütjük a krumplikat, és már tálalhatunk is.További receptek:
Az alábbiakban néhány videót kínálok megtekintésre, amelyekben a kacsacomb szakszerű elkészítésének módját nézhetjük meg.
5 kérdés, 5 válasz
- Hogyan készíthetjük a legfinomabb kacsacombot?
A bőrt a combon hagyva, azt bevagdalva süssük pirosra, ropogósra, ha igazán finomat akarunk enni.
2. Hol fogyasztják a legtöbb kacsahúst?
Kínában.
3.Miért egészséges a kacsacomb/kacsahús fogyasztása?
Mint minden baromfihús, a kacsahús is magas omega3 zsírsav tartalommal rendelkezik, emellett B12 vitamin is található benne, ami igen ritka.
4. Európában hol népszerű a kacsacomb fogyasztása?
Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Angliában és Magyarországon.
5. Hogyan együnk kacsacombot, ha diétázni szeretnénk?
A bőrét lehúzva a kacsacomb energia értéke nagymértékben csökkenthető.
A szerkesztő ajánlja:
Olvasd el az alábbi cikkeket is:
Remélem, tudtunk segíteni.
Szép napot kíván:
Az FK-Tudás csapata
www.fk-tudas.hu
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel: